Telefon 0241-793370
 
 

Fönster

 

 • Förklaring av spröjsalternativ

  Jag kollar på SP Fönster balans eller Traryd fönster Optimal på byglagret
  Jag kollar på SP Fönster balans eller Traryd fönster Optimal på byglagret.se jag vill ha spröjs men jag förstår inte riktigt dom olika alternativen kan ni förklara dom?

  Svar:

  A

  Här nedan kommer en förklaring på våra spröjsalternativ på bygglagret.se till många av våra fönstermodeller.

  Anpassad spröjs
  Detta alternativ väljer du om du vill kunna flytta spröjsen eller posten och göra en egen design, du kanske vill göra ett flaggfönster.


  Spröjs lös post lös
  Detta alternativ väljer du om du vill ha en eller flera lösa genomgående poster 71mm enbart eller i kombination med lösspröjs 31mm.


  Spröjs mellanglas
  Detta alternativ väljer du om du vill ha smalspröjs i isolerglaskasetten en så kallad mellanglasspröjs, enklare för fönsterputsning in och utsida.


  Spröjs lös
  Detta alternativ väljer du om du vill ha endast 31mm lösspröjs utanpåliggande och inga 71mm poster varken lös eller fast.


  Spröjs lös, Post fast
  Detta alternativ väljer du om du vill ha en eller flera fasta genomgående poster 71mm enbart eller i kombination med lösspröjs 31mm.
  Posten är här glaselande så den förhöjer känslan av ett flerlufts fönster även på insidan.

  Spröjs fast 
  Om detta alternativ väljs till intakt 2+1 glas till SP Fönster eller Traryd Fönster så är det en glasdelande spröjs i ytterbågen som inte är kittad.

  Sröjs fast 
  Om detta alternativ väljs till Lingbo kulturfönster så är det en fast glasdelande spröjs med kitt, alltså en gammeldags spröjs med äkta kittad utsida för ett utseende som ett kulturfönster.


  Nedan kan du även se genomskärning på flera alternativ

  Sprojs_alla_modeller.jpg

 • Barnspärr på öppningsbara fönster

  Fråga
  Fråga

  Svar:

  A

  På öppningsbara fönster i markplan behövs inte spärranordningar just för barnsäkerheten men så fort du kommer upp ett våningsplan så säger reglerna att du ska ha barnspärr på öppningsbara fönster och dörrar. Fönster på övervåningen som sitter i ”normal” höjd ska ha minst 1st typgodkänd säkerhetsbeslag eller spärranordning. Dörrar och lågt placerade fönster ska ha 2st av varandra oberoende typgodkända säkerhetsbeslag eller spärranordning. Dessa regler gäller i alla bostäder oavsett om ni bor i egen villa, bostadsrätt eller lägenhet. Boverket skriver följande: Det kan också handla om barnavårdscentraler, bibliotek, köpcentra, idrottsanläggningar samt gästrum på hotell och andra liknande lokaler. Däremot avses vanligtvis inte arbetsplatser.

  Q

  Ok, då har vi koll på vart barnspärrarna ska vara men om vi ska köpa fönstren av er, vilka beslag skulle ni då rekommendera till oss?
  Kan vridfönstrens inbyggda ventilationsspärr räknas som en barnspärr?

  A

  Den spärr som sitter inbyggd i vridbeslaget är tyvärr inte typgodkänd och kan inte räknas som en av spärrarna ni behöver på övervåningen.
  Till öppningsbara fönster på övervåningen som sitter i ”normal” höjd rekommenderar vi handtagsspärr eller låsbart handtag. Båda dessa är typgodkända som säkerhetsbeslag och skämmer inte utseendet på fönstret.

  Till öppningsbara fönster där glasytan hamnar nära golvet (60cm eller närmare) behöver ni 2st godkända barnspärrar och då skulle vi rekommendera att ni utöver handtagsspärr eller låsbart handtag också lägger till vädringsbeslaget Fix 184. Även till dörrar ska det vara dubbel säkerhet. Där skulle vi rekommendera att ni väljer invändig cylinderlåsning och vädringsbeslaget Fix 184.

 • Montering brandklassat fönster

  Jag kollar på Optimal 980x980 utåt alu 2-luft, Hur öppnas de? Kan man beställa montering via er? Eller har ni instruktioner så att installationen också blir brandklassad?
  Jag kollar på Optimal 980x980 utåt alu 2-luft, Hur öppnas de? Kan man beställa montering via er? Eller har ni instruktioner så att installationen också blir brandklassad?

  Svar:

  A

  De är sidohängda och öppnas utåt.,Montage kan du inte köpa av oss.

  Monteringsistruktioner som ingår är till standard montage, För att montaget ska bli branklassat skall drevningen vara stenull och diffusionstätningen vara brandfogmassa, Materialet finns att köpa hos en välsorterad bygghandel

 • Plåtomfattningar till fönster anodic brown

  jag ska klä med aluminium runt era alu fönster Balans från, kulören på fönstren har enl beställaren Anodic Brown Finns det någon färgkod eller dyligt att beställa efter?
  jag ska klä med aluminium runt era alu fönster Balans från, kulören på fönstren har enl beställaren Anodic Brown Finns det någon färgkod eller dyligt att beställa efter?

  Svar:

  A

  Nej det gör det inte det är ett specialpulver från pulverleverantören som är framtaget för att efterlikna anodiseringen amber 30.

  Amber 30 kan du beställa av din plåtslagare.

 • Top Turn fönster

  Jag kollar på låga fönster av modell Topp turn och undrar om det finns i högre karmhöjder också som 50 eller 60cm?
  Jag kollar på låga fönster av modell Topp turn och undrar om det finns i högre karmhöjder också som 50 eller 60cm?

  Svar:

  A

  Top turn finns bara i höjd 380mm men så fort det blir högre mått så kan du få ett ”riktigt” vridfönster. Top turn är en ”nödlösning” istället för vridfönster.
  Man har tagit fram den modellen bara för att man inte kan tillverka vridfönster som är lägre är 480mm.
  Ett vridfönster kan vändas vid fönstertvätt så att utsidan kommer inåt vilket gör det jättelätt att tvätta.
  Ett Top turn kan öppnas så pass att du kan vädra och du kan även få ut en hand genom den lilla springan så att du hjälpligt kan tvätta utsidan inifrån.

 • Fönster trekant

  jag kollar på dekorfönster utvändigt trekant jättefint fönster. Jag skulle vilja ha prisuppgift på ett fast isolerat fönster 3-glas, trä insida alu utsida, ca 2980x760, 27 grader
  jag kollar på dekorfönster utvändigt trekant jättefint fönster. Jag skulle vilja ha prisuppgift på ett fast isolerat fönster 3-glas, trä insida alu utsida, ca 2980x760, 27 grader. Blir det samma typ av spröjs på ett fast isolerat fönster?

  Svar:

  A

  Det går att välja ett fast fönster 3-glas isoler och sedan under tillbehör fria former välja denna modell,
  men spröjsen går inte att få som solfjäderspröjs endast liggande och stående spröjs.

  Klicka här för att komma till fasta 3-glas fönster

 • Ställkostnad fönster

  Jag har en fråga om ställkostnaden för egen kulör
  Jag har en fråga om ställkostnaden för egen kulör. Vad gäller när man beställer flera fönster? jag kikar på SP Fönster

  Svar:

  A

  Ställkostnaden gäller per leverans så det blir bara 1st per order, Gäller både SP Fönster och Traryd Fönster

 • Anpassat mått fönster

  Jag kikar på era SP-fönster Fritid 2-glas. Ser att karmbredder finns på 780 mm och 680 mm. Jag skulle vilja 730 cm, dvs karmbredd 750
  Jag kikar på era SP-fönster Fritid 2-glas. Ser att karmbredder finns på 780 mm och 680 mm. Jag skulle vilja 730 cm, dvs karmbredd 750. Är det möjligt att specialbeställa?

  Svar:

  A

      Absolut välj 780mm klicka sedan i rutan anpassa ovanför rullistan och välj sedan igen i rullistan önskat mått

 • Öppningsbara fönster med brandklassning

  Jag söker brandklassade öppningsbara fönster E30, sidohängda, med spröjs 2x3 rutor
  Jag söker brandklassade öppningsbara fönster E30, sidohängda, med spröjs 2x3 rutor. Är det något som ni har i ert utbud från någon av leverantörerna?

  Svar:

  A

  Öppningsbara sidohängda fönster finner du här

  Under tillbehöret glas kan du välja till brandklassning och förankring brandklassning, men du kan inte välja spröjs om du ska ha brandklassning på denna modell det funkar inte ihop.

 • Varmkant eller VK vilken färg har den

  Vilken färg har varmkanten hos SP Fönster och Traryd Fönster
  Vilken färg har varmkanten hos SP Fönster och Traryd Fönster

  Svar:

  A

  Varmkanten är ljusgrå

 • Silicon i hörnen på mina nya fönster

  Jag har silicon i hörnet på mina nya fönster! hur får jag bort det?
  Jag har silicon i hörnet på mina nya fönster! hur får jag bort det?

  Svar:

  A

  Silicon i hörnen kan förekomma från installation av glaskasetten som sker på fabriken, Eftersom glaskasetten limmas i hörnen.

  4minuter in i denna film pratar vi om borttagning av silicon på fönster och altandörrar se filmen här

 • Dekorfönster material

  Jag kollar på dekorfönster utvändigt Är detta gjort i MDF ??? Inte lämpligt utomhus ?
  Jag kollar på dekorfönster utvändigt Är detta gjort i MDF ??? Inte lämpligt utomhus ?

  Svar:

  A

  Det är gjort i mdfh som är en så kallad vattentrög mdf så det är gjort för att kunna sitta i fasader

 • Krav på montaget av fönster vid EI 30

  Jag håller på med att bygga ett fritidshus och skulle då behöva ett brand klassat fönster 9*13. Jag undra om det är några problem med att montera och dreva detta själ alternativt med hjälp av en sn...
  Jag håller på med att bygga ett fritidshus och skulle då behöva ett brand klassat fönster 9*13. Jag undra om det är några problem med att montera och dreva detta själ alternativt med hjälp av en snickare. Är det några formella krav på den personen?

  Svar:

  A

  Det är nog bäst att du ställer den frågan till dom som ställer kravet då det är dom som besiktar om det blir en besiktning.

 • Fönster med anodiserat utseende

  SP Fönster eller Traryd fönster har dom någon anodisering som "ytbehandling" på deras aluminium utsida ?
  SP Fönster eller Traryd fönster har dom någon anodisering som "ytbehandling" på deras aluminium utsida ?

  Svar:

  A

  SP Fönster och Traryd Fönster har något som dom kallar för The suprAnodic collection och som vi benämner metallutseende som är
  en pulverlack som ska efterlikna anodisering,

  Dessa går att få i flertalet olika varianter på både fönster och altandörrar med aluminium utsida och dessa hittar under kulör utsida metallutseende under respektive aluminumbeklädd produkt.

  Det är en ställkostnad på dessa / leverans som man får lägga till på en produkt för rätt pris.

 • Spricka i mitt nya fönster

  Vi köpte SP-fönster via er förra våren (ordernummer 20200189) och ett av dem sprack helt plötsligt häromdagen (bild finns bifogad). Undrar härmed hur jag ska gå tillväga för att reklamera det och or...
  Vi köpte SP-fönster via er förra våren (ordernummer 20200189) och ett av dem sprack helt plötsligt häromdagen (bild finns bifogad). Undrar härmed hur jag ska gå tillväga för att reklamera det och ordna med byte.

  Svar:

  A

  Innan vi skapar ett reklamationsärende till fabriken så vill jag att du tittar på filmen som vi gjort om termiska sprickor.
  Titta på filmen och återkoppla sedan till mig.

  Du hittar filmen här… klicka här

  Q

   Det där förklarade en del då det satt en gardin på en del av fönstret, men jag har aldrig hört om värmesprickor tidigare.
  Jag får helt enkelt göra detsamma som på filmen och kontakta mitt försäkringsbolag istället. Tack ändå för väldigt snabbt svar!

  A

   Kanon gör så och lycka till hör av dig om det är något annat.

 • Bara köpa fönsterkarm

  Jag behöver en karm med dessa ute mått Jag har löstagbara kasset glas och karmen har ruttnat i nedlagt Jag vet inte om det går att köpa bara karm kassetten är ca 16 år
  Jag behöver en karm med dessa ute mått Jag har löstagbara kasset glas och karmen har ruttnat i nedlagt Jag vet inte om det går att köpa bara karm kassetten är ca 16 år

  Svar:

  A

  Det går inte att bara köpa karmen utan du måste köpa ett helt nytt fönster.

 • Godkända fönster med brandsäkert glas

  Hur hittar jag brandsäkra fönster? vilka går att få med brandsäkert glas EI30
  Hur hittar jag brandsäkra fönster? vilka går att få med brandsäkert glas EI30

  Svar:

  A

  Godkända fönstermodeller med Brandsäkert glas EI30 är
  SP Fönster:
  Balans Fast fönster,Balans vridfönster,Intakt sidohängt fönster. Under tillbehöret glas på dessa modeller kan du välja EI30 glas och förankring.

  Traryd Fönster:
  Optimal Fast fönster,Balans vridfönster,Intakt sidohängt fönster. Under tillbehöret glas på dessa modeller kan du välja EI30 glas och förankring.

 • Mäta fönster för beställning

  Hur ska jag välja fönster om hålet i väggen är 100cm brett och 99 cm högt? Vilket mått skall jag skriva in på ev beställning?
  Hur ska jag välja fönster om hålet i väggen är 100cm brett och 99 cm högt? Vilket mått skall jag skriva in på ev beställning?

  Svar:

  A

  Om ditt hål är 1000x990mm så bör du beställa ett fönster som är 980x970mm 

  Man vill alltså minst ha 10mm på varje sida och uppe och nere för drevning.

  Man kan ha lite mer om man har träfasad då smyg och foder täcker detta men 20mm alltså 10mm på varje sida är ett bra riktmärke.

 • Fönster till villavagn

  Har ni öppningsbara fönster till villavagn?
  Har ni öppningsbara fönster till villavagn?

  Svar:

  A

  Vi har inga fönster som är avsedda för villavagn jag antar att det är ett lättare fönster med pvc karm och plexiglas, Det är inget som vi har.

 • Kapning smyg till runda och halrunda fönster

  Tittat på era smygar till halvmånefönster. Ser att djupet är 108 eller 216 mm. Vårt djup är 130 mm, så vi hade velat ha ca 14-15 cm djupa för att kunna tapetsera direkt emot och skippa foder
  Tittat på era smygar till halvmånefönster. Ser att djupet är 108 eller 216 mm. Vårt djup är 130 mm, så vi hade velat ha ca 14-15 cm djupa för att kunna tapetsera direkt emot och skippa foder. Går det att köpa hos er?

  Svar:

  A

  Du kan då välja 216mm smygen och skriva måttet i anteckningar i kassan så lägger vi till kapningskostnaden på 112:- så fixar fabriken i det måttet

 • Måttanpassade fönster hur gör man

  jag undrar hur man beställer måttanpassade fönster?
  jag undrar hur man beställer måttanpassade fönster?

  Svar:

  A

  Välj den modell du vill köpa välj sedan mått bredd och höjd och vill du ha fönstret tex 950x950 så välj 980x980 som jag gjort nedan på länken
  Klicka sedan i anpassa ovanför rullistan och välj sedan i rullistan igen och nu kan du välja 950

  https://www.bygglagret.se/sp-fonster/sp-fonster-balans-vrid-fonster_1701#cLeverant%C3%B6r=11;width=10;height=10

 • Fönster med förskjuten mittstolpe

  Jag undrar om det är möjligt att specialbeställa SP Balans vridfönster i mått 12x13 med en mittpost som gör att fördelningen blir ca 3070. Eller där den bredare delen får ett glasmått som är lika bre...
  Jag undrar om det är möjligt att specialbeställa SP Balans vridfönster i mått 12x13 med en mittpost som gör att fördelningen blir ca 3070. Eller där den bredare delen får ett glasmått som är lika brett som glaset på ett 9x13 fönster av samma modell? Vi har idag det klassiska smala vädringsfönstret som gör att det blir en fin symmetri på fasaden tycker jag, vore kul att se om det gick att behålla denna symmetri även fast vi byter ut 70-talsfönsterna.

  Svar:

  A

  Detta gå absolut att lösa du kan även göra det på sidan om du väljer anpassad spröjs och väljer där fast stående post
  Den kan du då dra och flytta som du vill ha den.

  Du kan även välja en vanlig post centrerad om du vill och skriva i anteckningar i kassan hur du vill att den ska sitta

  Men gör du den i anpassad spröjs på våran sida under tillbehör då får du se hur den ser ut skalenligt.

   

  https://www.bygglagret.se/sp-fonster/sp-fonster-balans-vrid-fonster_1701#cLeverant%C3%B6r=11;width=12;height=13

 • Hembesök mäta fönster

  Jag måste återställa en altandörr och er dörr ser väldigt lik ut den som jag hade innan
  Jag måste återställa en altandörr och er dörr ser väldigt lik ut den som jag hade innan. Gör ni hembesök för att säkerställa att den passar?

  Svar:

  A

  Du kan ringa oss och diskutera och vi kan hjälpa dig på det viset men vi gör inga hembesök.

 • Bredaste möjligt på fast fönster stabil

  jag undrar om det finns SP Fönster, Stabil 3-glas fast fönster som är bredare än 2980mm?
  jag undrar om det finns SP Fönster, Stabil 3-glas fast fönster som är bredare än 2980mm?

  Svar:

  A

  2980mm är bredaste möjligt på dom fasta fönstren

 • Öppningsbart lågt fönster

  Jag skulle vilja ha ett överhängt fönster med måtten bredd 90x30 (höjd) finns det? Helst öppningsbart men om det ej finns fast. Måtten är Med fönsterkarm
  Jag skulle vilja ha ett överhängt fönster med måtten bredd 90x30 (höjd) finns det? Helst öppningsbart men om det ej finns fast. Måtten är Med fönsterkarm.

  Svar:

  A

  Dom lägsta fönstren som vi har öppningsbara är top turn 380mm
  Kika här   https://www.bygglagret.se/sp-fonster/sp-fonster-stabil-top-turn-fonster_43062#cLeverant%C3%B6r=11;width=09;height=04

  Annars är det fast 

  https://www.bygglagret.se/sp-fonster/sp-fonster-stabil-fast-fonster_1708#width=09;height=03

 • 3-glas fönster till innervägg

  Jag behöver ett liggande fast fönster i trä för en innervägg i gips med 90mm bred. Väggen är 205cm långt och jag vill ha fönster högt upp i väggen mot taket för att släppa ljuset i rummet som ska va...
  Jag behöver ett liggande fast fönster i trä för en innervägg i gips med 90mm bred. Väggen är 205cm långt och jag vill ha fönster högt upp i väggen mot taket för att släppa ljuset i rummet som ska vara ljud isolering. Alltså bred 30cm för glaset och vet inte hur långt ska jag beställa om vägg är 205cm. Jag vill ha hela väggen långt med glaset. Är 200cm ska jag beställa eller??

  Svar:

  A

  Vilken storlek du ska ha är svårt för mig att råda dig om på denna information men om du väljer stabil fast så under diverse kan du välja utan droppbleck som är för inomhusbruk. Karmdjupet är 103mm på stabil

 • Svart lasyr utsida vit insida Traryd Fönster

  Jag funderar på att beställa fönster med svartlaserad utsida men vit insida. Jag såg ett 7 år gammalt svar att det kostar 40% extra med olika färger på in- och utsida. Gäller det fortfarande? Att ba...
  Jag funderar på att beställa fönster med svartlaserad utsida men vit insida. Jag såg ett 7 år gammalt svar att det kostar 40% extra med olika färger på in- och utsida. Gäller det fortfarande? Att bara få dem svartlaserade kostar 1.289. Ingår det i de 40% eller blir det 1.289 + 40% per fönster om jag vill ha olika färger på in- och utsida?

  Svar:

  A

  Hej Per
  Ja det stämmer fortfarande med 40% extra efter tillägget jag rekommenderar att du går på Optimal med aluminium utsida då får du en snygg alu utsida som går att få svart utsida med vit insida och då slipper du 2-färgsmålningstillägget
  https://www.bygglagret.se/traryd-fonster

 • Offert fönster

  Vi är i uppstarten av en husbyggnation, lämnar ni offert på fönsterdelen? det är alubeklädda träfönster som är aktuella
  Vi är i uppstarten av en husbyggnation, lämnar ni offert på fönsterdelen? det är alubeklädda träfönster som är aktuella.

  Svar:

  A

  absolut maila underlag gärna en spec med storlekar och info vad ni vill ha till info@bygglagret.se
  Så fixar vi det omgående 

 • Vart är det bäst att montera fönstret i väggen

  Vi tänker tilläggsisolera vårt hus utvändigt och sätta nya panelbrädor på fasaden. Ska vi flytta ut fönstren så att de hamnar i liv med den nya fasaden? Vi har hört vissa personer som avråder från...
  Vi tänker tilläggsisolera vårt hus utvändigt och sätta nya panelbrädor på fasaden. Ska vi flytta ut fönstren så att de hamnar i liv med den nya fasaden? Vi har hört vissa personer som avråder från att flytta fönstren långt ut i fasaden.Vissa säger att det är helt ok. Vad säger ni om att flytta fönstren utåt i fasaden?

  Svar:

  A

  Hela karmens djup på fönster och dörrar bör absolut monteras i den ”varma delen” av väggen.

  De flesta väggar har en varmare del och utanför den finns en del som är ventilerad och därmed mycket kallare.
  Gränsen mellan varm och kall del i väggen brukar avgränsas av ett vindskydd med vindpapp, vindskyddsduk eller utegips.

  En grundregel är att ingen del av karmen hamnar utanför väggens stomme, alltså inte längre ut än vindskyddet.

  Om karmen installeras längre ut så blir isoleringen mellan karm och vägg mycket sämre och ni kommer uppleva kallras kring fönstren samtidigt som ni löper avsevärt mycket större risk för både invändig och utvändig kondens.


  Se även FAQ i följande länk där vi beskriver vikten av korrekt isolering och invändig diffusionstätning
  https://www.bygglagret.se/f%C3%B6nster/kallras-runt-mina-nya-f%C3%B6nster__87707

 • Spröjs till balans eller optimal 2-färgsmålad?

  Går det att få spröjsen till Balans SP Fönster eller Optimal från Traryd Fönster i 2-färgsmålning alltså en annan kulör på den delen som man ser från insidan?
  Går det att få spröjsen till Balans SP Fönster eller Optimal från Traryd Fönster i 2-färgsmålning alltså en annan kulör på den delen som man ser från insidan?

  Svar:

  A

   Det finns tyvärr ingen tvåfärgsmålad spröjs till aluminiumbeklädda fönster och dörrar.

  Jag ringde nyss och pratade med en billackerare som jag känner. Han berättade att dom 2-färgsmålat liknande spröjs vid några tillfällen. Det går men är väldigt tidskrävande. Personligen skulle jag nog titta på möjligheten att foliera insidan istället för att måla. Då skulle man kunna göra ”färdiga” remsor som är i rätt bredd och sedan bara skära folien i girningarna. Vet inte om det skulle funka men jag tror att det skulle kunna bli bra om man hittar en lämplig folie i rätt kulör och med lågt glansvärde. Firmor som tillverkar reklamskyltar och gör fordonsdekor kan med största sannolikhet hjälpa er med foliering.

 • Trekantsfönster hur väljer jag storlek

  Jag försökte skriva in måtten på gavelspetsfönster, men när jag lägger till det så blir det fel, det verkar bli både ett fast fönster och ett måttbeställt fönster. Alltså både ett vanligt rektangulä...
  Jag försökte skriva in måtten på gavelspetsfönster, men när jag lägger till det så blir det fel, det verkar bli både ett fast fönster och ett måttbeställt fönster. Alltså både ett vanligt rektangulärt och ett spetsigt.

  Svar:

  A

  Nej så ska det vara du betalar för ett grundfönster och sedan för att det görs om till fria former, så det stämmer.

  Se till så att du väljer storleken större på grundfönstret tex om du vill ha bredd 1050mm på ditt fria former fönstret då väljer du bredd 1080mm i rullistan för grundfönstret sedan skriver du 1050mm under tillbehöret fria former, sedan samma sak för höjden och där väljer du högsta höjden om du tex har 4 hörn fönster.

 • Vad väger ett fast fönster 27x15

  Undrar vad ett SP fönster stabil, 3-glas fast fönster (trä) väger cirka? Mått 2700x1440mm
  Undrar vad ett SP fönster stabil, 3-glas fast fönster (trä) väger cirka? Mått 2700x1440mm.

  Svar:

  A

  ca 150kg får du räkna på ett sådant fönster

 • Furu lasyr på SP Fönster

  1,SPs altandörr finns valet Furu lasyr, vad innebär det? 2,Går dessa få helt obehandlade, eller är enda varianten det ni kallar "obehandlad insida", vilket verkar vara väldigt dyrt ..
  1,SPs altandörr finns valet Furu lasyr, vad innebär det? 2,Går dessa få helt obehandlade, eller är enda varianten det ni kallar "obehandlad insida", vilket verkar vara väldigt dyrt ...

  Svar:

  A

  1, Det är en lasyr med ytterst lite gulpigment i    
  2, Nej går inte att få obehandlade då fabriken inte vill släppa ut obehandlade produkter förutom valet du anger    

 • Karmdjup på fönster

  Vi ska sätta in fönster dekorfönster runt invändigt mellan ett rum och en hall. Ska karmdjupet motsvara väggens tjocklek? Vår vägg är 60 mm tjock
  Vi ska sätta in fönster dekorfönster runt invändigt mellan ett rum och en hall. Ska karmdjupet motsvara väggens tjocklek? Vår vägg är 60 mm tjock. Vilket karmdjup ska vi välja?

  Svar:

  A

  Om du väljer foder till så ska du ta väggens tjocklek, men om du tänkt ha fönstret utan foder och tex tapetsera emot så skulle jag rekommendera att man tar lite djupare smyg än vad väggen är för att få ett snyggt avslut kanske 3-5mm extra /sida men det är tycke och smak.

 • Foder till halvrunda och runda fönster

  Jag har ett hus med ett runt och ett halvrunt foder där foderna utomhus är skada av vatten och behöver bytas Kan jag köpa lösa foder? Vilket material är de gjorda av? Fasta mått ett måste? Idag är f...
  Jag har ett hus med ett runt och ett halvrunt foder där foderna utomhus är skada av vatten och behöver bytas Kan jag köpa lösa foder? Vilket material är de gjorda av? Fasta mått ett måste? Idag är foderna hemma gjorda av tidigare husägare och panelen anpassat till ytterradien

  Svar:

  A

  Ja man kan köpa bara foder men man får lägga med ett fönster och sedan skriva att man bara vill ha fodret och inte fönstret
  Man kan inte anpassa till eget mått utan bara köpa dom vi har till våra fönster.

  Fodren är tillverkade i mdfh som är en vattentrög mdf som man sedan målat dessa är för utomhusbruk.

 • Dekorfönster utvändigt

  Dekorfönster utvändigt, är de med karm ?
  Dekorfönster utvändigt, är de med karm ?

  Svar:

  A

  Dekorfönster utvändigt är bara en båge med glas i som är ämnat för att montera i fasad som ett dekorfönster. Det går alltså inte att öppna efter montage då det skruvas fast i väggen.

  https://www.bygglagret.se/modell/dekorf%C3%B6nster-utv%C3%A4ndigt__42996#cModell=42995

 • DFK fast fönster i lasyr

  Jag undrar om det finns Dala Fönster dfk fast fönster i träfärgad kulör?
  Jag undrar om det finns Dala Fönster dfk fast fönster i träfärgad kulör?

  Svar:

  A

  Nej tyvärr endast vitmålat vill du ha lasyr så är det Stabil fast eller Genuin fast som gäller.

 • Underhållsfria fönster

  Tänkte kolla om era fönster kan tillverkas i helt underhållsfria material såsom ex aluminium? Om man vill ha detta alternativ hur går man då tillväga när man beställer ?
  Tänkte kolla om era fönster kan tillverkas i helt underhållsfria material såsom ex aluminium? Om man vill ha detta alternativ hur går man då tillväga när man beställer ?

  Svar:

  A

  Dom finns med trä på insidan och aluminium på utsidan
  Då väljer man antingen Optimal eller Balans på våran hemsida https://www.bygglagret.se/aluminium-utsida   

 • Underbleck Diagonalfönster

  Hur gör man med fönsterbleck på ett vertikalt fönster? Är det spår som ett vanligt
  Hur gör man med fönsterbleck på ett vertikalt fönster? Är det spår som ett vanligt

  Svar:

  A

  Svar

 • Diagonal fönster mått

  Är måtten från hörna till hörna eller långsida till långsida?
  Är måtten från hörna till hörna eller långsida till långsida?

  Svar:

  A

  Måttet är från sidorna som på ett vanligt fönster inte hörn till hörn         

 • SP Fönster Balans med persienn

  Sp balans fönster
  Sp balans fönster. Sitter persiennerna monterade i fönstren på dom om jag väljer att köpa till det? Alltså mellan glasen!

  Svar:

  A

  Nej dom kommer inte monterade dom kommer löst och dom monteras på insidan av glaset,
  det finns inte plats mellan glasen då måste man välja ett 2+1 fönster som tex Intakt.

 • Smyg och foder till hål i innervägg

  Vi har ett sovloft med ett ingångshål på 80cm. Vi funderar på att ha foder med smyg till det, alltså utan glas
  Vi har ett sovloft med ett ingångshål på 80cm. Vi funderar på att ha foder med smyg till det, alltså utan glas. Är det något man kan beställa?

  Svar:

  A

  Du kan beställa Dekorfönster invändigt som är en smyg med glas i och skriva i anteckningar i kassan att du vill ha utan glaset då gör dom en hel smyg istället för tvådelad med glas i mitten, Går även att välja till foder. länk till dekorfönster invändigt https://www.bygglagret.se/dala-fonster/dala-f%C3%B6nster-dekorf%C3%B6nster-runt-inv%C3%A4ndigt__42982

 • Hur sitter spröjsen fast?

  Vår svärson och dotter har köpt ett hus med altandörr som har spröjs S 02
  Vår svärson och dotter har köpt ett hus med altandörr som har spröjs S 02. Går dessa spröjs att ta bort vid fönsterputs? Isåfall hur sitter de fast? Med klipps uppe och nere eller på annat sätt?

  Svar:

  A

  Hej Bosse
  Beror lite på modell men är det Optimal så kan du kolla på filmen här hur du gör
  https://www.youtube.com/watch?v=a8SsO6umx40&t=27s

 • Villa fönster heter nu Fritid

  Jag har tidigare köpt fönster från er och ska fortsätta att byta några till i sommar. Modellen jag har köpt tidigare år är SP-fönsters modell Villa. Nu hittar jag inte den hos er men den finns i Sp...
  Jag har tidigare köpt fönster från er och ska fortsätta att byta några till i sommar. Modellen jag har köpt tidigare år är SP-fönsters modell Villa. Nu hittar jag inte den hos er men den finns i Sp-katalogen.

  Svar:

  A

  Fönstret Villa har bytt namn till Fritid from nya prislistan 1/4 2021 från SP Fönster

  Det är samma fönster i övrigt

 • Max mått vridfönster med 3-glas

  Vridbart alufönster Modul 20x13 traryd eller SP. Blir det endast tvåglasfönster vid denna storlek? Ser så ut på eran sida
  Vridbart alufönster Modul 20x13 traryd eller SP. Blir det endast tvåglasfönster vid denna storlek? Ser så ut på eran sida. Men jag har fått uppgift om att 3-glas går att få från annat håll

  Svar:

  A

  20x12 går att göra med 3-glas men inte 20x13 då blir det 3-glas

 • Spricka i glas

  Spricka i glas Jag har fått en spricka i glaskasetten utan yttre påverkan vad kan det vara ?
  Spricka i glas Jag har fått en spricka i glaskasetten utan yttre påverkan vad kan det vara ?

  Svar:

  A

  Det kan vara en värmespricka kolla på filmen om detta kan stämma in på din spricka ?

  https://www.youtube.com/watch?v=j50ySQbns14

 • Skillnad på SP Fönster och Traryd Fönster

  Jag tittar på SP-fönsters altandörr "SP Fönster, Stabil Altandörr Helglas" och "Traryd Genuin" båda träutsida
  Jag tittar på SP-fönsters altandörr "SP Fönster, Stabil Altandörr Helglas" och "Traryd Genuin" båda träutsida. Vad är det för skillnad och finns det ngn kvailtetsskillnad?

  Svar:

  A

  Nej det är ingen kvalitetsskillnad dom tillverkas i samma fabrik och har samma trä och samma målning, Enda skillnaden är att SP Fönster har en allmogeprofil på insidan på karm och båge alltså en rundning. Traryd Fönster har raka kanter alltså ingen rundning på karm och båge.

  Länk till film som förklarar detta https://www.youtube.com/watch?v=SgR3Pcvf1Wk&t=6s

 • Fönster i gammal stil till sommarstuga

  Jag har ett fritidshus från 50 talet med kopplade 2 glas fönster idag som behöver bytas. vad rekomdererar ni 2 eller 3 glas. vill ha så bra som möjligt för framtiden
  Jag har ett fritidshus från 50 talet med kopplade 2 glas fönster idag som behöver bytas. vad rekomdererar ni 2 eller 3 glas. vill ha så bra som möjligt för framtiden.

  Svar:

  A

  Hur vill du att det ska se ut ska det vara gammal stil så du vill ha sidohängt utåtgående eller ska du ha lite mer modern stil med vridfönster ?
  Vill du ha spröjs ?
  Vill du ha sidohängt då rekomenderar jag antingen ett lite billigare alternativ i form av Fritid som är 2-glas isoler med trä utsida eller
  Det alternativet jag skulle välja som inte gillar att måla det är Balans sidohängt med koppelbeslag på insidan som man väljer under tillbehöret diverse
  Då får man ett 3-glas fönster sidohängt i gammal stil och med SP Fönsters supersnygga aluminium utsida som är mattlackerad i glans 30 vilket ger ett mer genuint intryck än
  ett trä fönster kolla gärna under produktbilder så ser du vad jag menar, Även om man ska ha spröjs tycker jag att Balans spröjsen är snyggare än fritid.
  Vill man dock ha fast kittad spröjs då skulle jag välja Lingbo kultur fönster då får man ett modernt fönster med kittad spröjs
  Ring gärna om du vill diskutera dom olika alternativen

  2-glas isoler fritid
  https://www.bygglagret.se/sp-fonster/sp-fonster-fritid-utatgaende-2-gla_1714

  3-glas isoler Balans
  https://www.bygglagret.se/sp-fonster/sp-fonster-balans-utatgaende-fonster_1703

  Lingbo Kulturfönster
  https://www.bygglagret.se/lingbo-kulturfonster/lingbo-kulturf%C3%B6nster-3-glas-21-ut%C3%A5tg%C3%A5end__1717

      

  ,

 • Yale Doorman till Dala Dörren

  Kan man installera ett Yale Doorman till Dala Dörren Klara tät EI3030db?
  Kan man installera ett Yale Doorman till Dala Dörren Klara tät EI3030db?

  Svar:

  A

  Absolut de går bra du byter hela låskistan när du köper Yale Doorman så det är inga problem.

 • Trekantsfönster med isolerglas

  Har ni trekants fönster 3-glas med 27 graders vinkel
  Har ni trekants fönster 3-glas med 27 graders vinkel

  Svar:

  A

  Absolut i 3-glas går det att få

  Välj bredd och höjd på fönstret stabil och sedan väljer du tillbehöret fria former då kan du välja Figur 25 3 hörn

  Går även att få med aluminium utsida då väljer du balans istället

   

  Stabil

  https://www.bygglagret.se/sp-fonster/sp-fonster-stabil-fast-fonster_1708

  Balans

  https://www.bygglagret.se/sp-fonster/sp-fonster-balans-fast-fonster_1702

 • Vad är skillnaden på egen kulör och 2-färgsmålning

  Vad är det för skillnad på 2-färgsmålning? på Dala Dörrens dörrar Först tolkade jag det som att det är att man kan få olika färger på in och utsidan av dörren men står in och utsida på båda va...
  Vad är det för skillnad på 2-färgsmålning? på Dala Dörrens dörrar Först tolkade jag det som att det är att man kan få olika färger på in och utsidan av dörren men står in och utsida på båda varianterna och går ju bara att välja en färg oavsett vad man väljer vid beställning?

  Svar:

  A

  Om du väljer 2-färgsmålning så får du vit insida och en egen kulör utsida alltså 2 färger Väljer du endast egen kulör då är det samma färg på in och utsida     

 • Anpassat mått fönster

  Om jag anger anpassat mått på beställning kommer fönstret vara 1cm mindre runtom ? eller enligt mitt mått
  Om jag anger anpassat mått på beställning kommer fönstret vara 1cm mindre runtom ? eller enligt mitt mått

  Svar:

  A

  Fönstret tillverkas i det mått som du anger      

 • Balans fast med 6mm glas och solskydd

  SP Fönster Balans 2980 X 1480 (1580) vad landar det på i vikt? "6mm glas krävs pga storleken" då antar jag att (6mm glas i samtliga glas(A0123591) ska vara ibockad på tillval
  SP Fönster Balans 2980 X 1480 (1580) vad landar det på i vikt? "6mm glas krävs pga storleken" då antar jag att (6mm glas i samtliga glas(A0123591) ska vara ibockad på tillval. Hade även tänk (Solskyddsglas klart suncool 7040) Härdat glas inv + härdat glas utv eller laminerat inv & utv går det i kombination med suncool?

  Svar:

  A

  Ett 30x16 blir att väga ungefär 200kg.
  Ja man ska välja 6mm glas till och det blir i alla 3-glasen detta går även att kombinera med solskyddsglas och personsäkert glas. 

 • Fönster i gammal stil

  Vi ska bygga om ett 50-tals egnahems-radhus och söker fönster som liknar de befintliga. Dessa är tvåglas utåtgående med klassiska metallöglorhakar. Vi behöver även matchande glasdörrar. Vi har tidig...
  Vi ska bygga om ett 50-tals egnahems-radhus och söker fönster som liknar de befintliga. Dessa är tvåglas utåtgående med klassiska metallöglorhakar. Vi behöver även matchande glasdörrar. Vi har tidigare byggt en takkupa med nytt SP fönster - som verkar vara den klassiska fritidsmodellen. Dock krävs enligt bygglovet U-värde 1.2 och det verkar inte finnas för den modellen. Vad skulle ni rekommendera?

  Svar:

  A

  Jag skulle rekommendera SP Fönster Balans som är ett sidohängt fönster med aluminium utsida
  Fönstren balans har SP Fönster verkligen lyckats med kolla profilen på aluminium utsidan få du se vad snyggt de är.
  På det fönstret kan du få klassiska beslag alltså fönsterhakar till då blir det gammal stil detta finner du under tillbehöret Diverse

  Du finner bilder under produktbilder

  https://www.bygglagret.se/sp-fonster/sp-fonster-balans-utatgaende-fonster_1703

 • Karmdjup SP Fönster balans fast

  Jag kollar på SP Fönster balans fast det framgår inte vad det är för karmdjup på era fönster, Jag frågar efter ett 3x12 fast fönster med alu utv
  Jag kollar på SP Fönster balans fast det framgår inte vad det är för karmdjup på era fönster, Jag frågar efter ett 3x12 fast fönster med alu utv. Vad är karmdjupet?

  Svar:

  A

  Denna information finner du under produktinformation och pdf filen med teknisk information karmdjupet på Balans fast är 112mm

 • Lingbo kulturfönster vilket kitt

  Vi var över hos några bekanta som har monterat in Lingbo kulturfönster. De var överlag nöjda men de hade två synpunkter: - Fönsterkittet suger åt sig mycket smuts vilket gör att det är svårt att göra...
  Vi var över hos några bekanta som har monterat in Lingbo kulturfönster. De var överlag nöjda men de hade två synpunkter: - Fönsterkittet suger åt sig mycket smuts vilket gör att det är svårt att göra rent i efterhand sa de, vi kunde se det också när vi var där. Ska inte fönsterfärgen även täcka kittet som en skyddande yta, eller finns det någon "lack", behandling för kittet? Eller finns det olika kvaliteter på kitt? När jag tittar på våra "gamla" kulturfönster som inte ska bytas ut så är inte kittet smutsigt på samma sätt, dock har de säkert blivit övermålade med tiden. Det här vill man dock ska vara ok när man köper fönstrena så man inte behöver måla om dem det första man gör:) - De hade också synpunkter på att deras altandörrar (pardörrar) som är 2+1 fönster har en stor glipa mellan fönstrena (där man ska kunna öppna upp mellan 2+1 fönstrena) vilket gör att flugorknott kommer emellan fönstrena som gör att de behöver öppna upp och göra rent hyfsat ofta. Ska det inte sitta en gummilist mellan fönstrena som förhindrar detta? De sa själva att de ev kan ha missat att montera detta, men det var inget som satt fast från början sa de.

  Svar:

  A

  Bra att ni sett produkterna så att ni vet vad det är vi pratar om!

   

  Fönsterkittet som man använder är ett flexibelt silikonfritt fönsterkitt. Behöver inte målas, men kan övermålas med vattenbaserad och lösningsmedelsbaserad alkydoljegrund, samt de flesta linoljefärger. Fördelen med detta kitt är att det inte kommer att spricka med tiden. Nackdelen är som ni beskriver att kittet kan samla lite damm och lort. Om man vill måla kittet så bör man vänta i några månader efter att fönstren monterats.

   

  Glipan mellan ytterbågen och innerbågen måste vara väl ventilerad för att det inte ska uppstå kondens mellan glasen. Det är därför man inte monterar några lister där. Om det blir stora problem med flugor och insekter så kan man testa att montera en dammfilterlist i ovankant men det kan ge risk för kondens.

 • Fast post till Traryd Fönster optimal

  Våra nuvarande trarydfönster optimal har en vertikal post eller spröjs. den är genomgående så det bildas två fönsterpartier per fönster. Den är 70mm bred på insidan
  Våra nuvarande trarydfönster optimal har en vertikal post eller spröjs. den är genomgående så det bildas två fönsterpartier per fönster. Den är 70mm bred på insidan. är det en Fast post ingen spröjs som jag ska lägga till då?

  Svar:

  A

  Ja då väljer du Fast post ingen lös Spröjs FPS 01:00 målad(ST0028)

 • Anpassat mått optimal fönster

  Jag tittar på traryd optimal fönster på bygglagret
  Jag tittar på traryd optimal fönster på bygglagret.se, Om man anpassar karmbredd och karmhöjd då får man exakt den storleken som man önskar på fönstret om jag förstår det korrekt?

  Svar:

  A

  Absolut det stämmer bra, välj måttet över klicka sedan i anpassa och välj mått i rullistan igen

 • U-värde vridfönster med mittpost

  Angående vridfönstren vilket U-värde blir det för hela konstruktionen med och utan mittpost?
  Angående vridfönstren vilket U-värde blir det för hela konstruktionen med och utan mittpost?

  Svar:

  A

  U-värdet är lika på ett fönster om det har mittpost eller inte det är samma.

 • u-värde på halvrunt fönster

  Jag tittar på era halvrunda fönster 3-glas vilket u-värde har dom på hela konstruktionen ?
  Jag tittar på era halvrunda fönster 3-glas vilket u-värde har dom på hela konstruktionen ?

  Svar:

  A

  Halvrunt Fast: U-värde 1,0 

  Halvrunt Öppningsbart: U-värde 1,2

 • Egen kulör Lingbo kulturfönster

  Jag kikar på Lingbo kulturfönster och om man väljer Kulör Lingbo, t.ex. grön "NCS S 6020-G10Y", är det enbart utsidan på bågarfasta spröjs som blir gröna och resten vitt eller blir hela fönstret ink...
  Jag kikar på Lingbo kulturfönster och om man väljer Kulör Lingbo, t.ex. grön "NCS S 6020-G10Y", är det enbart utsidan på bågarfasta spröjs som blir gröna och resten vitt eller blir hela fönstret inkl. karmen grön?

  Svar:

  A

  Om du väljer egen kulör så blir hela fönstret i denna kulör både karm och båge och insida och utsida annars heter det 2-färgsmålning detta kan du också men det kostar mer vi kan isf göra en offert till dig på detta 

 • Bastufönster

  Har ni bastufönster? Jag bygger en bastu och behöver fönster till den varma delen i bastun har ni det ?
  Har ni bastufönster? Jag bygger en bastu och behöver fönster till den varma delen i bastun har ni det ?

  Svar:

  A

  Om du vill ha fönster till den varma delen i bastun så kan du välja en fönstermodell som passar dig fast eller öppningsbart sedan under
  tillbehöret glas väljer du Härdat i alla 3-glas (bra för tex bastu) då har du ett glas som klarar temperaturväxlingarna i den varma delen,

  Sedan är det bra med obehandlad insida i en bastu då den vita färgen inte klarar värmen i en bastu så under kulör kan man välja tillbehöret 
  Obehandlad insida (bastufönster) 

  Då har du ett bastufönster så du kan njuta i värmen.

 • Spaltventil till mekanisk ventilation

  Om jag byter fönster nu och väljer att ha spaltventil i sovrumvardagsrum (samt utan spaltventil i kök och badrum) men i framtiden eventuellt installerar ett FTX-system för mekanisk tillfrånluft är fö...
  Om jag byter fönster nu och väljer att ha spaltventil i sovrumvardagsrum (samt utan spaltventil i kök och badrum) men i framtiden eventuellt installerar ett FTX-system för mekanisk tillfrånluft är fönstren med spaltventil då inte tillräckligt täta med stängd ventil? Eller går det på något sätt att snyggt täppa till ventilerna efter FTX-installationen?

  Svar:

  A

  Du behöver inte vara rädd för att välja spaltventiler till dina nya fönster, även om du planerar att eventuellt installera ett styrt värmeåtervinningssystem i framtiden. Klickventilen har en effektiv tätning i stängt läge som gör att den inte kommer att störa balansen i ett modernt ventilationssystem.
  Titta gärna på Youtube där vi har en film om just spaltventiler och ventilation https://www.youtube.com/watch?v=ApNpT-sLgnU  

 • Vindsfönster till vinden

  Jag är innehavare av ett Forsgren timmerhus från 1986 och tillbyggt 2001. Samtliga fönster från Traryd. Jag avser att att montera ett fönster på vindsgaveln på den tillbyggda delen i syfte att få ett...
  Jag är innehavare av ett Forsgren timmerhus från 1986 och tillbyggt 2001. Samtliga fönster från Traryd. Jag avser att att montera ett fönster på vindsgaveln på den tillbyggda delen i syfte att få ett ljusinsläpp samt även tillgänglighet på vinden. Efterlyser därför ett fönster som är lås och öppningsbart från utsidan.Storlek 55x70 cm.

  Svar:

  A

  Vi har tyvärr inga fönster som manövreras utifrån. Jag har dock sett lösningar där man valt ett vanligt sidohängt fönster och sedan satt skjutreglar på utsidan. Kanske inte den allra snyggaste lösningen men det funkar.

  Annars kanske du ska kolla på våra utvändiga dekorfönster. Du kanske skulle kunna sätta gångjärn på ett sånt fönster. I följande länk kan du se när jag visar ett dekorfönster https://www.youtube.com/watch?v=_NxtACWzeQI

 • Halvmåne fönster utan foder

  Jag vill köpa halvmåne fönster för att sätta uppe i nock (enkel glas) på ett putsat hus. Behöver man foder då eller kan man putsa direkt mot fönsterbågen. https:www.bygglagret
  Jag vill köpa halvmåne fönster för att sätta uppe i nock (enkel glas) på ett putsat hus. Behöver man foder då eller kan man putsa direkt mot fönsterbågen. https:www.bygglagret.sedala-fonsterdala-fonster-dekorfonster-halvmane-sproj__42913

  Svar:

  A

  Jag tycker inte du behöver foder då utan det måste gå lika bra att putsa direkt mot fönstret det blir nog absolut snyggast.
  Du får tänka till med fastsättningen av fönstret bara så du löser det på ett bra vis.

 • Dekorfönster i innervägg

  Jag skulle vilja ha lite råd angående https:www.bygglagret
  Jag skulle vilja ha lite råd angående https:www.bygglagret.sedala-fonsterdala-fonster-dekorfonster-runt-med-sproj__42925#cmodell=1085;width=08 Sätter man dem direkt i en innervägg med omfattning eller kommer det till något, Vill ju ha en snygg "ram"!

  Svar:

  A

  Den där modellen är egentligen till för fasad,
  ska man sätta den i innervägg då måste man snickra en egen smyg.

  Den här är för innervägg

  https://www.bygglagret.se/dala-fonster/dala-fonster-dekorfonster-runt-med-sproj__42983

  Dekorfönster invändigt där kan du välja smygdjupet själv så det blir anpassat direkt efter din innervägg.

 • Linjering spröjs fönster och altandörr

  Om man beställer fönster med spröjs
  Om man beställer fönster med spröjs. kan man då även få en altandörr så att spröjsen passar in med fönstren?

  Svar:

  A

  Ja absolut du kan få linjering på spröjsen mellan altandörr och fönster
  skriv bara i anteckningar i kassan vilket fönster som sitter bredvid altandörren så fixar vi det.

 • Persienn och insektsnät i samma fönster

  Har en fråga om vridfönster sp eller Traryd 1 luft
  Har en fråga om vridfönster sp eller Traryd 1 luft. Kan man använda både insektsnät och persienn i samma fönster?

  Svar:

  A

  Nej tyvärr, Då måste man isf bygga en distans men utan den så funkar det inte.

 • Mögel och fukt på mina nya fönster

  Köpte fönster av er i somras som vi monterade bla i en vind. Nu kontaktade kunden mig att fönsterna möglar på insidan.
  Köpte fönster av er i somras som vi monterade bla i en vind. Nu kontaktade kunden mig att fönsterna möglar på insidan.. Hur kan det komma sig?

  Svar:

  A

  Där behöver man nog ganska omgående göra något åt ventilationen och temperaturen på vinden. Det är lite svårt att se på bilderna om kondensen sitter på insidan eller på utsidan av glaset. Om all den kondensen sitter på insidan så har huset akut problem med ventilationen! I vilket fall som helst så tyder möglet på hög luftfuktighet. Jag skulle rekommendera kunden att ta kontakt med någon som har bra erfarenhet av vindsventilation och eventuellt tilläggsisolering av vindsbjälklaget.   

 • Is mellan karm och båge på mina nya fönster

  Jag har fått is mellan karm och båge på mina nya optimal fönster från Traryd Fönster, Det blir så pass mycket så jag får ta i riktigt om jag ska kunna öppna dom, det blir på alla fönster med spaltve...
  Jag har fått is mellan karm och båge på mina nya optimal fönster från Traryd Fönster, Det blir så pass mycket så jag får ta i riktigt om jag ska kunna öppna dom, det blir på alla fönster med spaltventil inte på dom andra. Hur kan det komma sig är dom inte gjorda för nordiska förhållanden jag bor i Boden. Jag har bytt från vedeldat till fjärrvärme ganska nyligen också.

  Svar:

  A

  Detta händer om du har för dåligt med frånluft i huset, då trycker luften ut genom spaltventilen istället för att ta in luft som det ska,
  den varma och den kalla luften möts då mitt i fönstret mellan karm och båge och detta fryser till is.

  Om du har en fläkt i badrummet som drar ur luft låt denna stå på hela tiden det borde förbättra något,
  annars behöver du installera ytterligare en fläkt som drar ur luften i huset tex i skorstenen.

  Ditt drag i skorstenen har troligen försämrats också när du böt uppvärmning.

 • Fast fönster med alu utsida

  1, Jag letar efter aluträ 3-glas fast fönster 23x21 med en stående post och två liggande som är glasdelande
  1, Jag letar efter aluträ 3-glas fast fönster 23x21 med en stående post och två liggande som är glasdelande. 2, Går det att välja bara fast poster, en stående och två liggande?

  Svar:

  A

  1, Kolla här Traryd Fönster optimal

  https://www.bygglagret.se/traryd-fonster/traryd-fonster-optimal-fast-3-glas-fonst_1669#width=23;height=21

  Eller här SP Fönster Balans

  https://www.bygglagret.se/sp-fonster/sp-fonster-balans-fast-fonster_1702#width=23;height=21


  2, Om du vill göra denna lösning kan du klicka på anpassad spröjs och
      lägga till posterna där då gpr det även att flytta posterna om du skulle vilja det

 • Kombinera ljudpaket och energipaket

  Kan man kombinera ljudpaketet och energipaketet till optimal och balans fönster?
  Kan man kombinera ljudpaketet och energipaketet till optimal och balans fönster?

  Svar:

  A

  Ja det är inga problem

  Energipaketet består av Le glas och varmkant och ljudpaketet består av 6mm glas på det yttre glaset 

 • Fönster till innervägg

  Jag är på jakt efter ett fönster till en innervägg. Det ska vara ett överljus fönster och i äldre stil
  Jag är på jakt efter ett fönster till en innervägg. Det ska vara ett överljus fönster och i äldre stil. Har ni något som kan passa eller kan rekommendera något?

  Svar:

  A

  Många av våra kunder köper dekorfönster utvändigt som dom heter och snickrar in i innervägg Det är ett enkelglas fönster i mdf och i olika stilar kolla här https://www.bygglagret.se/modell/dekorfonster-utvandigt__42996

   

  Annars om man vill ha det lite mer ljudisolerat då kan man välja ett fast 3-glas fönster och under diverse kan man välja att man ska ha fönstret utan doppbleck som är för fasadmontage.

  Du kan även välja med utanpåliggande lösspröjs Det blir då spröjs åt ett håll inte på på båda annars väljer man mellanglas spröjs då är det mellanglasen Kika här på 3-glas https://www.bygglagret.se/traryd-fonster/traryd-fonster-genuin-fast-3-glas-fonste_1674


 • Vad väger ett fönster

  Jag sitter o kollar lite på o köpa fönster men jag skulle vilja veta lite vad de väger. Ska bygga hus o det är bra o veta om man måste dela dem eller köpa ett stort
  Jag sitter o kollar lite på o köpa fönster men jag skulle vilja veta lite vad de väger. Ska bygga hus o det är bra o veta om man måste dela dem eller köpa ett stort. Tex vad väger ett balans treglas med aluminiumutsida 20x21? kan man hitta vad era fönster väger någonstans?

  Svar:

  A

  Man brukar säga ca 35kg /m2 på ett fönster så ett 20x21 väger ca 150kg

 • Rådfrågning VELUX takfönster

  Jag kikar på att sätta in takfönster i en villa jag köpt, behöver råd med antal, placering, storlek, funktionalitet - är det något ni kan hjälpa mig med, eller tar ni vid först när någon annan (...
  Jag kikar på att sätta in takfönster i en villa jag köpt, behöver råd med antal, placering, storlek, funktionalitet - är det något ni kan hjälpa mig med, eller tar ni vid först när någon annan (kundarkitekt) bestämt ”utseendet”?

  Svar:

  A

  Vi kan hjälpa er med grundläggande "tänk" vid val av takfönster.
  Har du varit in på http://www.velux.se och titta något? Där finns en hel del tips,
  men vill du prata med oss är du självklart välkommen att ringa oss.

 • Fönstermontör vill köpa fönster

  Vi är ett företag som jobbar uteslutande med fönstermontage kan vi köpa fönster och dörrar av er ?
  Vi är ett företag som jobbar uteslutande med fönstermontage kan vi köpa fönster och dörrar av er ?

  Svar:

  A

  Vi säljer fönster och dörrar till flera fönstermontörer och snickare så det funkar kanon

 • Fönster mellan olik rum

  Jag är ute efter inomhusfönsterdörr som ska sitta mellan ett konferensrum och en träningsanläggninggym i storlekarna 120x210 Jag vill även ha bra ljudisolering har ni några tips?
  Jag är ute efter inomhusfönsterdörr som ska sitta mellan ett konferensrum och en träningsanläggninggym i storlekarna 120x210 Jag vill även ha bra ljudisolering har ni några tips?

  Svar:

  A

  Om du vill ha fönster eller glasad dörr inomhus mellan kontor eller mellan olika rum så funkar serierna Genuin eller Stabil utmärkt
  vi har dessa på våra kontor och då det är 3-glas isolerglas så blir det bra ljudisolering också mellan rummen.

  Vill man ha bättre ljudisolering än standard så kan du välja till laminerat glas då blir det ännu bättre ljudisolering men är det tex mellan två kontor då brukar det räcka med standard glaset.

  Under tillbehöret Diverse kan du välja till inget droppbleck för inomhusbruk om du vill slippa den lilla plåten nedtill som är bra
  när fönstren sitter i en fasad.


  Vi brukar ha kampanj på någon av modellerna Genuin från traryd Fönster eller Stabil från SP Fönster 
  Enda skillnaden mellan dessa modeller är att Traryd Fönster har ingen allmogeprofil på insidan det har SP Fönster
  Här kan du se en film som förklarar skillnaden mellan SP Fönster och Traryd Fönster

  https://www.youtube.com/watch?v=SgR3Pcvf1Wk&t=2s • Mäta fönster ?

  Hur ska jag mäta för att veta hur stora fönster jag behöver ?
  Hur ska jag mäta för att veta hur stora fönster jag behöver ?

  Svar:

  A

  Vi rekommenderar att ni tittar på filmen som vi gjort där vi beskriver just det. Följ länken och du hittar svaren.

  https://www.youtube.com/watch?v=TTRc-m4itdw

 • Personsäkert glas på fönster och altandörrar

  Jag ska till att lägga en order hos er men jag behöver hjälp med när jag ska välja personsäkert glas?
  Jag ska till att lägga en order hos er men jag behöver hjälp med när jag ska välja personsäkert glas?

  Svar:

  A

  Personsäkert glas är viktigt och även ett krav enligt lag i vissa avseenden,
  Jag rekommenderar att du kikar på våran serie om personsäkra glas som vi gjort. Här kommer länken till del 1. Del 2 & 3 finns på våran Youtube kanal eller Instagram.

  https://www.youtube.com/watch?v=VQ0i_Gai3NM

 • Bågnande understycke på monterade fönster

  Jag ska montera våra nya fönster men vet av erfarenhet att det är lätt att få bågnande understycke. Jag skulle vilja ha tips på hur jag gör för att undvika det
  Jag ska montera våra nya fönster men vet av erfarenhet att det är lätt att få bågnande understycke. Jag skulle vilja ha tips på hur jag gör för att undvika det.

  Svar:

  A

  Det viktiga är hur du placerar bärklossarna som väger av fönstret. Kika på filmen som vi gjort där vi visar just det.

  Se filmen här

 • Klister på våra fönster

  Vi har köpt nya fina fönster av er men när vi tagit bort klistermärkena så sitter det klister kvar
  Vi har köpt nya fina fönster av er men när vi tagit bort klistermärkena så sitter det klister kvar. Hur får vi ren våra fönster?

  Svar:

  A

  Vi rekommenderar att ni tittar på filmen som vi gjort där vi beskriver just det. Följ länken och du hittar svaren.

  https://www.youtube.com/watch?v=Uf9zeuyYTi0


 • Skillnad på SP Fönster och Traryd Fönster

  Vad är det för skillnad mellan SP Fönster & Traryd Fönster ?
  Vad är det för skillnad mellan SP Fönster & Traryd Fönster ?

  Svar:

  A

  Vi rekommenderar att ni tittar på filmen som vi gjort där vi beskriver just det. Följ länken och du hittar svaren.

  https://www.youtube.com/watch?v=SgR3Pcvf1Wk&t=2s


 • Invändig kulör balans

  Jag behöver färg till fönsterna på insidan
  Jag behöver färg till fönsterna på insidan. Har du någon färgkod? Samt vilken glans? köpte Balans fönster 2019

  Svar:

  A

  Den invändiga färgen är;NCS-S 0502-Y, glansvärde: 30

 • Lingbo Fönster under SP Fönster

  Lingbo altandörr ligger under leverantör sp-fönster
  Lingbo altandörr ligger under leverantör sp-fönster. Stämmer det eller är det ändå Lingbo kulturfönster som är leverantören?

  Svar:

  A

  Lingbo Fönster har ägts av Svenska Fönster som äger SP Fönster och Traryd Fönster,
  Så därför ligger dom under SP Fönster och Traryd Fönster på bygglagret.se men dom har blivit egna nu så dom kommer under 2021 ligga som en egen leverantör, Det gör dock ingen skillnad för dig det skickas direkt från Lingbo nu också.

 • Spår för smyg på inåtgående fönster

  Är det någon skillnad på spårfräsningen för smyg på inåtgående fönster mot utåtgående fönster
  Är det någon skillnad på spårfräsningen för smyg på inåtgående fönster mot utåtgående fönster

  Svar:

  A

  På inåtgående fönster och altandörrar är spåret 5x10x10 och på utåtgående fönster och altandörrar är vanligast med 10x10x10


 • Takbalkong Velux

  Vad har takbalkongen för mått , kan man beställa olika mått eller det är standard? OM man beställer 2st kan man sätta de bredvid varandra utan mellan väg
  Vad har takbalkongen för mått , kan man beställa olika mått eller det är standard? OM man beställer 2st kan man sätta de bredvid varandra utan mellan väg .

  Svar:

  A

  Takbalkongen finns i bredd 78,94,114 och i höjd 252
  Du kan köpa Duo och montera dessa bredvid varandra men det blir inte utan mellanvägg

 • Optimal fönster med altandörr

  Jag jobbar som arkitekt och projectledare på en Garageomvandling i Djursholm. Vi har ett optimal sidohängt 3-glas fönster och vill hitta en matchande altandörr - dubbel som öppnar uttåt
  Jag jobbar som arkitekt och projectledare på en Garageomvandling i Djursholm. Vi har ett optimal sidohängt 3-glas fönster och vill hitta en matchande altandörr - dubbel som öppnar uttåt. Vad föreslår ni?

  Svar:

  A

  Då är det en altandörr i optimal serien jag föreslår antingen med bröstning eller helglasad
  kika här
  https://www.bygglagret.se/altandorrar/traryd-fonster#cbekl%C3%A4dnad=42691;cmodell=42681;cbekl%C3%A4dnad=42691;cglas=42694

 • Fast fönster med EI30

  I vår bostadsrättsförening behöver vi byta ut två fönster för att uppfylla brandkrav. Kravet är att det ska vara fast och uppfylla EI30. Nuvarande fönster är 1200x1200 karmmått. Jag tolkar det som a...
  I vår bostadsrättsförening behöver vi byta ut två fönster för att uppfylla brandkrav. Kravet är att det ska vara fast och uppfylla EI30. Nuvarande fönster är 1200x1200 karmmått. Jag tolkar det som att jag då måste välja mått 1180 x1180 och förankring brandglas. Uppfyller det då EI30? när jag gjort dessa val Har gubbe förstått det hela rätt, annars vänligen hjälp mig tillrätta.

  Svar:

  A

  Du har valt rätt men du måste även lägga till själva glaset EI30 inte bara förankringen
  Det finns två alternativ som ska läggas till Förankring brandglas och Brandklassat glas EI30 då blir det rätt

 • Insektsnät till Traryd Fönster

  Har ni inte insektsskydd till trarydsfönster ?
  Har ni inte insektsskydd till trarydsfönster ?

  Svar:

  A

  Vi har tillgång till hela Traryd Fönsters och SP Fönsters sortiment,
  men dom ligger inte ute på hemsidan förnärvarande men skicka ett mail till vilken produkt du vill ha eller kika i prislistan för pris sedan kan du skriva i anteckningar i kassan om du vill ha och till vilket fönster så lägger vi till det.
  Insektsnät sidan 146
  https://www.bygglagret.se/UserFiles/Svenska_Fonster/2020_Prislista_WEBB_enkelsidor.pdf

 • 3-glas fönster till innervägg

  Vi ska resa två nya innerväggar i vårt vardagsrum, och för att bibehålla ljus i resterande del av vardsgsrummet tänkte vi ha två fönster i de nya väggarna för ljusinsläpp. Vi fundera på ett 3-glas f...
  Vi ska resa två nya innerväggar i vårt vardagsrum, och för att bibehålla ljus i resterande del av vardsgsrummet tänkte vi ha två fönster i de nya väggarna för ljusinsläpp. Vi fundera på ett 3-glas fönster vilket skulle du rekommendera, Vad vi främst är ute efter är bra ljudisolering, och att det ska vara enkelt att sätta in fönstren på ett snyggt sätt i de nya väggarna. Väggarna ska bestå av gips - OSB isolering - OSB - gips, totalt 120 mm

  Svar:

  A

  Då skulle jag välja detta

  https://www.bygglagret.se/traryd-fonster/traryd-fonster-genuin-fast-3-glas-fonste_1674#width=13;height=04

  och under diverse kan du lägga till Inget Droppbleck (för inomhusbruk) och du

  kan välja till ljudpaket om du vill under glas då blir det ändå bättre ljudvärde.

 • Olika indelning sidohängt

  Jag undrar om det är möjligt att beställa ett 3-glas sidohängt fönster 140x130 med 2-luft fönster. Ena fönstret ska vara 40 cm och det andra 100 cm
  Jag undrar om det är möjligt att beställa ett 3-glas sidohängt fönster 140x130 med 2-luft fönster. Ena fönstret ska vara 40 cm och det andra 100 cm.

  Svar:

  A

  Det är inga problem att få olika delning det kostar inget extra så du kan välja ett vanligt på sidan och
  skriva indelningen i anteckningar i kassan men minsta bredd är modul 5 

  https://www.bygglagret.se/fonster#cmodell=1066


 • Egen kulör på fönster

  Hur fungerar det om man vill ha egen färg på fönstren? Det är en ställkostnad, Är det allt eller tillkommer det sen en kostnad för varje fönster. Jag behöver 7 fönster
  Hur fungerar det om man vill ha egen färg på fönstren? Det är en ställkostnad, Är det allt eller tillkommer det sen en kostnad för varje fönster. Jag behöver 7 fönster.

  Svar:

  A

  Ställkostnaden är per leverans sedan tillkommer inget extra / fönster
  Så det räcker om du lägger till detta på ett fönster men skriv gärna i anteckningar i kassan att det gäller på alla fönster så är det glasklart att du vill ha det så.

 • Brandklassat 3 kantigt fönster

  jag letar efter brandklassade fönster med fria former, ex 3-kantiga
  jag letar efter brandklassade fönster med fria former, ex 3-kantiga. Är det något som ni kan hjälpa mig med?

  Svar:

  A

  Absolut det går att göra på sidan också då väljer du ett fast fönster i närmaste storleken sedan väljer du under tillbehör fria former vilken form du vill ha och där kan du fylla i dom exakta måtten, sedan väljer du brandglas under tillbehöret glas

  Annars kan du maila info@bygglagret.se så gör vi en offert

 • Kondens på insidan av fönstren

  Jag har kondens på insidan av mina fönster varför blir det så ?
  Jag har kondens på insidan av mina fönster varför blir det så ?

  Svar:

  A

  Kondens på insidan av fönstren brukar bero på två saker och ofta lite av båda 

  1, Dålig ventilation vilket gör att du har gammal fuktig luft inne

  2, För dålig cirkulation av varm luft under fönstret tex ett element 

  om man tex flyttar ut fönstren längst ut i fasaden så kan detta fenomen komma då värmen från elementen inte kommer åt att värma det inre glaset och om det inre glaset blir för kallt så kommer fukten från den gamla luften att fästa på den kallaste ytan som då är inre glaset.

 • Fast fönster med mått 3300

  Kan ni leverera ett fast 3-glasfönster med måtten 3300 x 1600 (bredd x höjd)? Vad skulle det i så fall kosta?
  Kan ni leverera ett fast 3-glasfönster med måtten 3300 x 1600 (bredd x höjd)? Vad skulle det i så fall kosta?

  Svar:

  A

  Bredaste måttet på fabriken för SP Fönster och Traryd Fönsters fasta fönster är 2980mm så 3300 måste delas upp i två fönster

 • Halvrunt fönster med smyg

  Jag tittar på ett öppningsbart halvmånefönster och undrar lite om tillbehören ni säljer och funderar lite på hur jag ska tänka. invändigt är det normal vägg högt uppe men på utsidan är det puts o...
  Jag tittar på ett öppningsbart halvmånefönster och undrar lite om tillbehören ni säljer och funderar lite på hur jag ska tänka. invändigt är det normal vägg högt uppe men på utsidan är det puts och då stommen är av timmer är det ganska tjocka väggar. Vad behöver jag ha för tillbehör till fönstret, vad behöver jag tänka på?

  Svar:

  A

  många köper både smyg och foder in och utsida då det är krångligt att lösa detta själv,
  du får mäta väggtjockleken för att kolla vilken smyg du ska ha isf.

 • Fast fönster 3-glas till innervägg

  Jag ska sätta fasta 3-glas fönster i min innervägg för jag vill ha ljus och en öppen känsla mellan två rum men jag vill få det med lite ljudisolering då är det väl bra att välja 3-glas fönster ?...
  Jag ska sätta fasta 3-glas fönster i min innervägg för jag vill ha ljus och en öppen känsla mellan två rum men jag vill få det med lite ljudisolering då är det väl bra att välja 3-glas fönster ? Kan man få utan droppbleck nedtill ? tycker det skulle vara snyggare

  Svar:

  A

  Vill man ha en mer öppen känsla men med bra ljudisloering då är 3-glas isoler fönster ett bra alternativ .

  Om du väljer stabil fast från SP Fönster eller Genuin fast från Traryd Fönster då kan du under tillbehöret diverse
  lägga till tillbehöret: utan droppbleck ( för inomhusbruk )

 • Fönster Stabil 1880x1380 vridfönster 2-glas isoler

  Hej. Kikade på SP vridfönster stabil. När jag knappade in måtten står detta” Fönster Stabil 1880x1380mm vrid 1-luft 2-glas isoler pga vikten”, vad innebär det? Tack på förhand
  Hej. Kikade på SP vridfönster stabil. När jag knappade in måtten står detta” Fönster Stabil 1880x1380mm vrid 1-luft 2-glas isoler pga vikten”, vad innebär det? Tack på förhand.

  Svar:

  A


  Då är fönstret för stort för att ha med 3-glas i en och samma båge alltså 1-luft
  så då är det 2-glas isoler istället som minskar vikten så beslagen ska hålla.

 • Lingbo fönster 2+1 glas med spröjs

  Hej! Skulle vilja ha detta fönster (Lingbo, utåt, 2-luft, 10x13) med en fast spröjs 13 från toppen. Går det att få? https:www.bygglagret
  Hej! Skulle vilja ha detta fönster (Lingbo, utåt, 2-luft, 10x13) med en fast spröjs 13 från toppen. Går det att få? https:www.bygglagret.sesp-fonstersp-fonster-lingbo-utatgaende-3-glas-21_1717

  Svar:

  A

  Ja absolut det är inga problem välj storlek och sedan spröjs S10 skriv sedan i anteckningar i kassan att du vill ha den placerad 1/3 från toppen så löser fabriken det.

 • Lös post eller lösspröjs

  1, Pratade med en hos er tidigare idag och han sa att det går att få ca 70mm spröjs 2, hur monteras den lösa posten? 3, vad är skillnaden på spröjs och lös post?
  1, Pratade med en hos er tidigare idag och han sa att det går att få ca 70mm spröjs 2, hur monteras den lösa posten? 3, vad är skillnaden på spröjs och lös post?

  Svar:

  A

  1, Då va de väl lösa posten som han tänkte på antar jag den är ju som en bred spröjs

  2, lika som spröjsen med clips bakom glaslisten

  3, Skillnaden är storleken och därmed utseendet spröjs bredd 31mm post 70mm 

 • Lös spröjs post lös

  Vad är skillnad mellan lösa spröjs och lösa spröjs lösa Post. Om man nu väljer ex.spröjs 21 kommer då inga fästanordning med
  Vad är skillnad mellan lösa spröjs och lösa spröjs lösa Post. Om man nu väljer ex.spröjs 21 kommer då inga fästanordning med. Är Mao post i fästningar??

  Svar:

  A

  Det är ingen skillnad på den smala spröjsen utan den enda skillnaden är att på (lös spröjs post lös) så kan du även kombinera
  med den lösa posten som är bredare.
  Så vill du bara ha smala spröjs så väljer du fliken lösa spröjs och vill du kombinera med lös post som är bredare då väljer du (spröjs lös post lös )

 • Ta ur bågen på ett vridfönster

  Jag tänker byta till vridfönster 11 x 13 dm SP Balans och undrar om fönsterbågen enkelt kan tas ur och sättas tillbaka vid monteringen. Hela fönstret är ju ganska tungt med bågen monterad i karmen
  Jag tänker byta till vridfönster 11 x 13 dm SP Balans och undrar om fönsterbågen enkelt kan tas ur och sättas tillbaka vid monteringen. Hela fönstret är ju ganska tungt med bågen monterad i karmen.

  Svar:

  A

  Nej det är inte enkelt att ta ur bågen på ett vridfönster och heller inget vi rekommenderar,
  utan då är det bättre man kallar in en eller två extra personer som hjälper till att lyfta.

 • Kostar det extra med måttanpassning fönster

  Jag undrar om det stämmer att det inte tillkommer någon kostnad om jag vill måttbeställa fönster med annat karmmått än standardmodulerna?
  Jag undrar om det stämmer att det inte tillkommer någon kostnad om jag vill måttbeställa fönster med annat karmmått än standardmodulerna?

  Svar:

  A

  På SP Fönster och Traryd Fönster stämmer det bra dom tar ingen extra kostnad för anpassning av storlek

 • Anpassat mått fönster på bygglagret.se

  Undrar hur det funkar med måttanpassning av fönster om man inte har passande modullmått. Hålet i väggen är uppmätt 116,5 cm i bred och 126 cm i höjd
  Undrar hur det funkar med måttanpassning av fönster om man inte har passande modullmått. Hålet i väggen är uppmätt 116,5 cm i bred och 126 cm i höjd. Kan jag ändå välja 118 resp 128 i modullmått och justera det mindre ? Blir karmen smalare eller blir glaset mindre då?

  Svar:

  A

   Absolut du väljer måttet över och klickar sedan i anpassa ovanför rullistan sedan väljer du exakta mått i rullistan,
  Glaset blir mindre ingenting justeras på karmarna eller bågarna.

 • Mockfjärdsfönster premium fast fönster

  Jag har ett fönster premium från Mockfjärds fönster och har fått reda på att Mockfjärdsfönster SP fönster och Trarydsfönster tillverkas på samma fabrik
  Jag har ett fönster premium från Mockfjärds fönster och har fått reda på att Mockfjärdsfönster SP fönster och Trarydsfönster tillverkas på samma fabrik. Och jag har ett fast fönster med trä utsida som jag skulle vilja komplettera med fler hur gör jag då ?

  Svar:

  A

  Ja då förstår jag jag kan inte Mockfjärds Fönsters beteckningar men ja dom tillverkas i samma fabrik och ser lika ut
  Då ska du kika på stabil som är med trä utsida från SP Fönster dom har allmogeprofil på insidan lika som Mockfjärds

  Allmogeprofil är en rundning på karm och båge.

   


 • Glaskod vilket fönster

  Jag har ett prima fast F1 Begagnat i ny skick ej monterat och skulle behöva beställa ett till. Men jag undrar vad beteckningen T44+4FI 4FI 4Le+1616+AR betyder. Artikelnummret på det jag har är 75021...
  Jag har ett prima fast F1 Begagnat i ny skick ej monterat och skulle behöva beställa ett till. Men jag undrar vad beteckningen T44+4FI 4FI 4Le+1616+AR betyder. Artikelnummret på det jag har är 750210 tillverkat 17-10-04. Så jag får ett av samma utseende och glas typ. Kan ni bistå med dessa skall stå tillsammans.

  Svar:

  A

  Glasbeteckningen T44+4FI 4FI 4Le+16/16+AR är ett vanligt standard glas.
  Så du kan välja den modell du ska ha och mäta karmyttermåttet på ditt fönster och beställa ett lika
  https://www.bygglagret.se/traryd-fonster
  För jag kan inte läsa ut vilken modell eller storlek det är på dessa uppgifter
  Ring oss annars om du är osäker så hjälper vi dig.

 • Traryd fönster genuin brandklassat EI30

  Går det att få Traryd fönster genuin fast brandklassat enligt EI30?
  Går det att få Traryd fönster genuin fast brandklassat enligt EI30?

  Svar:

  A

  Genuin är inte just nu godkänd med brandklassat glas men om du väljer optimal och sedan under tillbehöret glas finner du tillägg för brandklassat glas och du ska även välja till förankring brandglas då blir fönstret klassat EI30


 • Vikt och u-värde Genuin fönster

  Om man beställer ett Genuin 3 glas bredd 18 höjd 15 så blir det ett tvåglas pga vikt
  Om man beställer ett Genuin 3 glas bredd 18 höjd 15 så blir det ett tvåglas pga vikt. Vad blir det för U-värde? Och vad väger det?

  Svar:

  A

  Fönster Genuin från Traryd Fönster i storleken 18x15 väger ca 70kg med 2-glas isoler och u-värdet hamnar på 1,4

 • Brandglas vilken klassning

  Förankring brandglas? Vilken klass motsvarar det fönstret? Behöver klass IE30
  Förankring brandglas? Vilken klass motsvarar det fönstret? Behöver klass IE30

  Svar:

  A

  Du väljer först brandglas EI30 ligger också under samma tillbehör sedan väljer du förankring brandglas då får du klassat EI30

 • Hängning sett från utsidan eller insidan

  Är hängningen sett inifrån eller utifrån?
  Är hängningen sett inifrån eller utifrån?

  Svar:

  A

  På fönstret stabil från SP Fönster som är utåtgående då ser man hängningen utifrån.

 • Stabil sidohängt fönster med haspar ?

  Öppningsanordning? på fönstret stabil sidohängt från SP Fönster Går det att få detta fönster med haspar?
  Öppningsanordning? på fönstret stabil sidohängt från SP Fönster Går det att få detta fönster med haspar?

  Svar:

  A

  Fönstret stabil har handtag med spanjolett och går inte att få med haspar eller fönsterhakar men om du väljer fönstret balans som har en snygg mattlackerad aluminium utsida då kan du välja till klassiska fönsterhakar under tillbehöret Diverse
  https://www.bygglagret.se/sp-fonster/sp-fonster-balans-utatgaende-fonster_1703

 • Volymrabatt SP Fönster och Traryd Fönster

  Vad betyder maxrabatt-priset som dyker upp på eran sida när man får ett pris? är det något jag kan ta del av?
  Vad betyder maxrabatt-priset som dyker upp på eran sida när man får ett pris? är det något jag kan ta del av?

  Svar:

  A


  Vi har först en gundrabatt på våra produkter olika om det är kampanj eller ej

  sedan har vi har en volymrabatt stege som räknas automatiskt i kassan

  Volymrabatter
  20 000 - 40 000 5%
  40 000 - 60 000 9%
  60 000 - 90 000 14%

  sköts automatiskt i kassan om du lägger produkterna där

 • Stängning på fönstret villa

  Jag undrar vilken stängningsmekanism ingår i detta fönster? Vi önskar spanjolett med broms, kan man få det? Vad är det för karmdjup?
  Jag undrar vilken stängningsmekanism ingår i detta fönster? Vi önskar spanjolett med broms, kan man få det? Vad är det för karmdjup?

  Svar:

  A

  Det är fönsterhakar på modellen Villa från SP Fönster går ej att få med spanjolett
  Om du vill ha spanjolett och handtag då ska du kika på modellen Stabil sidohängt
  https://www.bygglagret.se/sp-fonster/sp-fonster-stabil-utatgaende-fonster_1709

  Karmdjupet är 103mm

 • Beställa optimal vridfönster 10x8

  Vill beställa detta fönster bredd 10 höjd 8 optimal vrid
  Vill beställa detta fönster bredd 10 höjd 8 optimal vrid

  Svar:

  A

  Det är bara att välja bredd och höjd och sedan klickar du på Lägg i kundkorg och sedan kan du gå till kassan

  löser du det inte så får du ringa så hjälper vi dig


 • Montering dekorfönster invändigt

  Hur monterar man bäst ett runt dekorfönster inne? Borra i karmen, skruva och sätta täckbrickor?
  Hur monterar man bäst ett runt dekorfönster inne? Borra i karmen, skruva och sätta täckbrickor?

  Svar:

  A

  Det finns ingen patent lösning för detta beror lite på hur det ser ut och hur mycket plats man har men jag skulle nog använda lite fogskum dock försiktigt då det expanderar mycket,

   Annars kan ju fönstret i princip bara sitta i fodren också då det inte är någon belastning på det det funkar också

 • Kulör SP Fönster intakt

  En fråga ang kulörer på intakt fönster från SP Fönster, man kan välja standard S0502-Y på insida men jag ser inte att man kan välja samma på utsidan
  En fråga ang kulörer på intakt fönster från SP Fönster, man kan välja standard S0502-Y på insida men jag ser inte att man kan välja samma på utsidan

  Svar:

  A

  Ral 9010 är motsvarande standard kulör på utsidan

 • Leveranstid för lagervara SP Fönster

  Jag är på väg att lägga nedan beställning och vill veta om det verkligen är så att ni kan leverera alla 3 artiklar på 2-5 arbetsdagar?
  Jag är på väg att lägga nedan beställning och vill veta om det verkligen är så att ni kan leverera alla 3 artiklar på 2-5 arbetsdagar?

  Svar:

  A

  Vi anger på hemsidan när det lämnar fabriken och det brukar ta 2- 5 dagar men skriv brådis när du beställer i anteckningar i kassan så
  gör dom vad dom kan på fabriken, Men någon dag tar det innan det lämnar fabriken sedan hur många dagar fraktbolaget ska ha på sig det kan vi aldrig lova då det skiljer mycket beroende på ort osv.

 • Fönster med spröjs lagervara ?

  Jag behöver 8 aluklädda vridfönster med spröjs, men det verkar inte finnas som lagervara
  Jag behöver 8 aluklädda vridfönster med spröjs, men det verkar inte finnas som lagervara. Min fråga är om det går att beställa spröjs i efterhand ?

  Svar:

  A


  Om fönstret är lagervara (2-5 dagar)  då kan du beställa fönstret med spröjs och skriva i anteckningar i kassan
  att du vill ha spröjsen skickad separat

  Det blir dubbla frakter men då skickas spröjsen när den är klar och fönstret skickas inom några dagar.

 • Enkelglas till innervägg

  Söker fönster enkelglas, fast, för invändigt bruk H 2000 mm * B 400 mm - kan anpassas om ni har något liknandestandard
  Söker fönster enkelglas, fast, för invändigt bruk H 2000 mm * B 400 mm - kan anpassas om ni har något liknandestandard. Omålat eller vit Tacksam för pris

  Svar:

  A

  Dom dekorfönstren som är gjort för invändigt bruk där man kan få en anpassad smyg/karm till innerväggens tjocklek är dessa
  https://www.bygglagret.se/modell/dekorfonster-invandigt__42944

  Annars finns enkelglas för utvändigt bruk men som flera sätter i innerväggarna (kräver då lie mer anpassning av snickare) då finns dessa
  https://www.bygglagret.se/modell/dekorfonster-utvandigt__42996

 • Pris fönster öppningsbart

  Jag undrar vad ett öppningsbart fönster innermått 108x40 cm kostar från SP Fönster
  Jag undrar vad ett öppningsbart fönster innermått 108x40 cm kostar från SP Fönster

  Svar:

  A

  Du måste mäta karmyttermåttet eller hålmåttet för det är dom måtten som måste stämma.
  kolla om nedanstående kan stämma annars kan du även anpassa måtten på sidan.
  https://www.bygglagret.se/sp-fonster/sp-fonster-stabil-vrid-fonster_1707#comments1707product=undefined;width=12;height=05

 • mått på invändiga smygen till runt fönster

  Vad är det invändiga måttet på smygen till runda fönster? https:www.bygglagret
  Vad är det invändiga måttet på smygen till runda fönster? https:www.bygglagret.serunda-fonster#cglas=1078%2C1079

  Svar:

  A

  Det invändig måttet på smygen är 40mm mindre än karmyttermåttet.

 • Vad är invändiga måttet på fodret till runt fönster

  Vad är det invändiga måttet på det invändiga fodret till runda fönster?
  Vad är det invändiga måttet på det invändiga fodret till runda fönster?

  Svar:

  A

  Fodrets innermått är 20mm mindre än karmyttermåttet.

 • Fastsättning Dekorfönster utvändigt

  Om man köper ett runt 1-glasfönstet dekorfönster utvändigt behöver man då även göra en karm? Väggen som det ska sitta i är gjord av ytterpanel som är 22 mm tjock. Eller räcker det med fodren
  Om man köper ett runt 1-glasfönstet dekorfönster utvändigt behöver man då även göra en karm? Väggen som det ska sitta i är gjord av ytterpanel som är 22 mm tjock. Eller räcker det med fodren.

  Svar:

  A

  Man kan sätta fast fönstret med fodren det funkar utmärkt så en karm ska du inte behöva göra.

 • Källarfönster pris

  Jag leter efter SP fönster 60 x 120 cm till min källare
  Jag leter efter SP fönster 60 x 120 cm till min källare. Vad kostar dessa hos er?

  Svar:

  A

  Är det 12x6 du tänker på ?

  Man anger bredden först Behöver fönstret vara öppningsbart ?

  Är det i marknivå på utsidan ? isf behövs personsäker glas på utsidan.

  maila mig detta så kollar jag ut en bra modell.

 • Vad är skillnaden på SP Fönster och Traryd Fönster

  Vad är det som skillnad på Traryd Fönster & SP fönster?
  Vad är det som skillnad på Traryd Fönster & SP fönster?

  Svar:

  A

  Skillnaden är endast allmogeprofilen på insidan annars är dom helt lika,
  SP Fönster har en allmogeprofil på insidan av alla sina produkter alltså en rundning på karm och båge,
  Medans Traryd Fönster har raka kanter på insidan på nästan alla produkter Lingbo och gård produkterna har dock allmogeprofil på insidan oavsett om det är Traryd Fönster eller SP Fönster.
  Lika trä kvalite samma alu utsida målas i samma måleri.

  Här kan du se en film om detta

 • Dala Fönster tillverkning

  Jag har läst om Dala fönstret på eran hemsida och det verkar vara ett prisvärt alternativ. Jag hittar absolut ingen övrig information om Dala fönster på internet vilket känns skumt
  Jag har läst om Dala fönstret på eran hemsida och det verkar vara ett prisvärt alternativ. Jag hittar absolut ingen övrig information om Dala fönster på internet vilket känns skumt. Marknadsför dom sig inte?

  Svar:

  A

  Dalafönstret är ett samlingsnamn som vi på Bygglagret.se använder på vissa av våra produkter. Rektangulära fasadfönster med 3-glas och altandörrar tillverkas här i Mockfjärd. Dekorfönster och runda/halvrunda Dalafönster tillverkas i Småland. Fönstren som tillverkas i Småland lämnar vi 2 års produktgaranti på. Fönstren som tillverkas i Mockfjärd lämnar vi 10 års Garanti mot kondens mellan glasen och 2 års Garanti på målning & fabrikationsfel.

 • SP Fönster obehandlade ?

  SP Fönster stabil fast går det att få fönstren obehandlade också?
  SP Fönster stabil fast går det att få fönstren obehandlade också?

  Svar:

  A

  Nej tyvärr dom säljs inte helt obehandlade, men det går att få obehandlad insida.

 • Dekorfönster utvändigt i innervägg

  Skulle denna fönster passa för att installeras i innervägg mellan badrum och hall? https:www.bygglagret
  Skulle denna fönster passa för att installeras i innervägg mellan badrum och hall? https:www.bygglagret.sedala-fonsterdala-fonster-dekorfonster-fyrkant-utvand__42934#comments42934product

  Svar:

  A

  Den går att montera i en innervägg men fönstret är bara 22mm tjockt vilket innebär att det kräver lite anpassning runt om.
  Kollar man på dekorfönster invändigt så kan man få det djup på fönstret som man vill så det kan anpassas till väggen
  https://www.bygglagret.se/modell/dekorfonster-invandigt__42944
  Finns dock inte i fyrkantigt.

 • Velux hantverkarutgång i tegelröd kulör

  Jag undrar om det går att beställa en hantverkarutgång där den är tegelröd på utsidan
  Jag undrar om det går att beställa en hantverkarutgång där den är tegelröd på utsidan.

  Svar:

  A

  Det går att få hantverkarutgång från velux i egen kulör man anger vilken ncs man vill ha och det är 6 veckors leveranstid.

   

  Det som man ska tänka på som velux säger det är att deras gråa kulör på utsidan är tänkt att gå ton i ton med glaset när man
  betraktar fönstret vilket gör detta mer till en enhet,

  Och då försvinner denna tanke som velux har dom säger också att om man lackar i en liknande kulör som tex teglet så efter några år så kommer

  Dessa två material att ha åldrat olika och inte längre ha samma kulör så att man tänker på det.


 • Balans fast fönster med glasdelande post

  Funderar på att ha ändra den löstagbara 71mm posten till en fast istället, gäller våra 2 fasta fönster balans som vi beställde igår
  Funderar på att ha ändra den löstagbara 71mm posten till en fast istället, gäller våra 2 fasta fönster balans som vi beställde igår. Har jag förstått rätt att de fasta är genomgående ?

  Svar:

  A

  Ja väljer man fast post på SP Fönster balans fast fönster  så är den genomgående och glasdelande så då blir det två glaskassetter istället.

 • Brandklassade fönster EI60

  Har ni brandklassade (Ei60) fönster?
  Har ni brandklassade (Ei60) fönster?

  Svar:

  A

  Ei60 har vi tyvärr inte, endast Ei30

 • Stort fönster med 6mm glas

  Jag har lagt in ett stort fast fönster som ska vara 25x21
  Jag har lagt in ett stort fast fönster som ska vara 25x21. Vad betyder det när det står ”6mm glas krävs pga storleken”?

  Svar:

  A

  På stora glasytor finns en viss risk att glasen i kassetten kan ”krocka” med varandra och spricka om det är högt lufttryck och samtidigt hög vindlast. För att minska risken för detta behövs lite tjockare glas som då blir stummare och tål högre belastning. När du får varningstexten ”6mm glas krävs pga storleken” ska du välja glastillvalet ”6mm glas i samtliga glas”. 

 • Personsäkert glas fasta fönster

  Gäller samma regler med personsäkra glas även för fasta fönster?
  Gäller samma regler med personsäkra glas även för fasta fönster?

  Svar:

  A

  Regeln med personsäkert glas gäller allt glas i en bostad, oavsett om det är ett fönster, dörr, trappräcke eller vad det nu kan vara som tillverkas i glas. På Bygglagrets Instagram eller Youtube kan du se oss prata lite om personsäkert glas. Du har en länk här https://www.youtube.com/watch?v=VQ0i_Gai3NM

 • Vad är ett Top turn fönster

  Vad är ett fönster Top turn? https:www.bygglagret
  Vad är ett fönster Top turn? https:www.bygglagret.sesp-fonstersp-fonster-stabil-top-turn-fonster_43062#cmodell=1076;cglas=1078

  Svar:

  A

  Topturn är ungefär som ett vridfönster men det går inte att vrida runt helt för att tvätta. Det går att öppna så pass att du kan vädra och du får ut handen för att hjälpligt komma åt att tvätta utsidan. Vanliga vridfönster är begränsade till minsta höjd 480mm. Topturn går att göra ända ner till 380mm på höjden. https://www.bygglagret.se/UserFiles/Archive/43052/Teknisk-info-balans-topturn.pdf

 • Persienner till Stabil fönster

  Jag kollar på SP Fönster Stabil Hur sitter persiennerna? Är de monterade i fönstret eller utanpåliggande? https:www.bygglagret
  Jag kollar på SP Fönster Stabil Hur sitter persiennerna? Är de monterade i fönstret eller utanpåliggande? https:www.bygglagret.sesp-fonstersp-fonster-stabil-utatgaende-fonster_1709

  Svar:

  A

  Dom är utanpåliggande på stabil då detta är ett fönster med 3-glas isolerglaskasett du behöver välja ett fönster med 2+1 glas om du vill ha mellanliggande persienn.

 • Lingbo fönster

  Jag är osäker på era SP Fönster, Lingbo 2-glas 1+1 utåtgående fönster. Innebär detta att det endast är 2 glas, kopplingsbara? På bilderna ser det nämligen ut som Lingbos 1+2 fönster. Och på Lingbos ...
  Jag är osäker på era SP Fönster, Lingbo 2-glas 1+1 utåtgående fönster. Innebär detta att det endast är 2 glas, kopplingsbara? På bilderna ser det nämligen ut som Lingbos 1+2 fönster. Och på Lingbos egen hemsida hittar jag ingen alls information om att de har 1+1 fönster. Jag skulle vara tacksam om ni kunde förtydliga så att jag beställer rätt produkt.

  Svar:

  A

  Lingbos 1+1 fönster eller 2+1 fönster är samma fönster men med olika glasalternativ så om du vill ha fönstret till en Villa då rekommenderar vi 2+1 fönster men ska du ha fönstret till något mindre isolerat tex sommarstuga då kan du välja 1+1 fönstret.

 • Borstlist fattas ?

  Monterade fönstren i helgen och upptäckte att det verkar fattas borstlist på 3 sidor av några fönster
  Monterade fönstren i helgen och upptäckte att det verkar fattas borstlist på 3 sidor av några fönster. Är det så för att det är klickventil i det fönstret eller fattas dom?

  Svar:

  A

  På SP Fönster Balans och Traryd Fönster Optimal med spaltventil sätter vi borstlisten enbart i överkant och inget på sidor/under. Detta för att inte störa luftflödet till ventilen. Ventilen är testad med ett luftflöde på 5,1 liter per sekund vid 10pa undertryck och skulle vi sätta borstlist runt om så skulle inte klickventilen leverera det flödet. På fönster utan ventil ska det vara borstlist runt om. 

 • Mäta fönster och dörrar

  Hur mäter jag för att få rätt mått på mina nya enheter jag tänker beställa? Jag behöver beställa nya fasta och öppningsbara fönster, altandörr till min balkong och ny ytterdörr till min entré
  Hur mäter jag för att få rätt mått på mina nya enheter jag tänker beställa? Jag behöver beställa nya fasta och öppningsbara fönster, altandörr till min balkong och ny ytterdörr till min entré.

  Svar:

  A

  Det finns olika sätt att mäta fönster. Om du vill mäta ungefärliga mått för att få en prisbild eller om du vill mäta exakt för att få fram tillverkningsmått till beställning. När det blir dags för beställning bör du alltid demontera listerna runt fönstret för att mäta hålet i väggen. Fönstret ska var ca 20-30mm mindre än hålet i väggen. Detta för att få bra lutning på fönsterblecket, kunna justera fönstret och för att lätt få in tillräckligt med isolering mellan fönsterkarmen och väggen. Ungefärliga mått som räcker till underlag för att se hur mycket det kommer kosta med nya fönster kan du mäta utan att ta bort några lister/foder. För att mäta ungefärliga mått kan du mäta måttet mellan karmarna och sedan lägga till 100mm. Du kommer då få ett ungefärligt karmyttermått som blir väldigt nära det du skulle kunna mäta om du tar bort listverket runt fönstren.   

 • SP Fönster stabil fast som lagervara

  Vi vill köpa SP fönster Fast vitt Stabil målad 3 glas
  Vi vill köpa SP fönster Fast vitt Stabil målad 3 glas. Lös spröjs Har ni sådan i lager ?

  Svar:

  A

  Flertalet storlekar finns som lagervara du kan klicka i visa endast lagervara precis under där du väljer fönstrets bredd
  så ser du vilka storlekar som är lagervara dessa benäms som leveranstid 2-5 dagar.
  Spröjsen är inte lagervara men om du skriver i anteckningar i kassan att det är brådis så kan vi skicka dom separat när dom är klara.

 • Kan man kombinera spaltventil och persienn

  Fungerar spaltventil och persienn tillsammans? Gäller SP Fönster och Traryd Fönster
  Fungerar spaltventil och persienn tillsammans? Gäller SP Fönster och Traryd Fönster

  Svar:

  A

  Nej inte utan specialanpassning vid montaget, men om du monterar nån typ av distanslist mellan fönsterkarmen och insektsnätets kassett/skenor skapar du det lilla extra avstånd som behövs för att inte persiennen ska ”krocka” med insektsnätet.

  Ring gärna för att få ytterligare beskrivning.

 • Kan man ha både ventil och insektsnät

  Fungerar ventil och insektsnät tillsammans? på tex Balans och Optimal från SP Fönster och Traryd Fönster
  Fungerar ventil och insektsnät tillsammans? på tex Balans och Optimal från SP Fönster och Traryd Fönster

  Svar:

  A

  Nej inte utan specialanpassning vid montaget, men om du monterar nån typ av distanslist mellan fönsterkarmen och insektsnätets kassett/skenor skapar du det lilla extra avstånd som behövs för att du ska komma åt att manövrera ventilen.

  Ring gärna för info

 • Vilken färg använder Svenska Fönster

  Vad är det för typ av färg på era fönster? Tänker främst på Traryd Fönster
  Vad är det för typ av färg på era fönster? Tänker främst på Traryd Fönster

  Svar:

  A

  Det är en 1-komponents vattenburen grundfärg + 1-komponents vattenburen toppfärg

 • kondens på insidan av mina fönster

  Jag får kondens på insidan på glaset, vad beror det på?
  Jag får kondens på insidan på glaset, vad beror det på?

  Svar:

  A

  Det kan bero på dålig ventilation i rummet & eller för låg temperatur i rummet.

 • Utvändig kondens på fönster

  Jag får kondens på utsidan på glaset, vad beror det på?
  Jag får kondens på utsidan på glaset, vad beror det på?

  Svar:

  A

  Det kan uppstå, vanligtvis vår höst, vid kall & klar natt.
  Glaset blir då kallare än luften & kondens kan uppstå.
  Brukar försvinna efter några timmar in på förmiddagen
  För utförligare info: se filmen nedan
 • Vad är fönsterbåge

  Vad menas med fönsterbåge?
  Vad menas med fönsterbåge?

  Svar:

  A

  Ett öppningsbart fönster delas in i 3 delar, karm, båge & glas
  Karmen är den delen som sitter i väggen
  Bågen är den delen som sitter i karmen och som glaset sitter i.

  Här nedan finns en bra film som visar ovanstående i en film 


 • Kallras runt mina nya fönster

  Jag upplever att det drar lite kallt runt mina nya fönster
  Jag upplever att det drar lite kallt runt mina nya fönster. Tror ni att det är fel på det nya fönstret?

  Svar:

  A

  Kontrollera att det inte finns några synliga skador på fönstret och dess tätningslister.

  Om du inte ser några synliga skador på fönstret och om du upplever att fönstret går lätt att manövrera så är fönstret med största sannolikhet helt felfritt. Drevningen (isoleringen) runt fönstret är dock väldigt viktig för att det välisolerade fönstret ska hålla kylan ute och värmen kvar inne i huset.

  Utrymmet mellan väggens reglar och fönstrets karm bör vara cirka 10-15 mm och isoleras med lagom hårt packad drevremsa.
  Invändigt ska drevningen lufttätas mellan fönsterkarm och vägg med ångspärrtape eller bottningslist och flexibel fogmassa.
  Bara drevremsa är inte tillräckligt men drevremsa tillsammans med tejp eller fogmassa ger en bra isolering.

  Utvändigt ska inte drevningen tätas helt lufttätt men vindskyddas av exempelvis ett fönsterfoder eller plåtanslutning.

  Observera också att drevningen inte ska täcka hela fönsterkarmens djup. Den yttersta delen av drevmånen ca 15mm ska vara utan isolering och bilda en luft- och dräneringskanal. Se nedanstående principskiss.   Skiss.jpg


 • Stående fönster balans fast

  Vi har beställt ett fast fönster Balans "stående" kan man montera detta liggandes istället ?
  Vi har beställt ett fast fönster Balans "stående" kan man montera detta liggandes istället ?

  Svar:

  A

  Du har ett urtag nedtill för fönsterblecket så det rekommenderar vi inte

 • Vridfönster

  Vi vill byta fönster till något som kan tvättas från insidan, svängbart? Vi har ett fönster med två fönsterluckor, 60-tals modell, glasyta 160ggr 44, vitmålade karmar, som vi tilläggsisolerade f...
  Vi vill byta fönster till något som kan tvättas från insidan, svängbart? Vi har ett fönster med två fönsterluckor, 60-tals modell, glasyta 160ggr 44, vitmålade karmar, som vi tilläggsisolerade för ca 20 år sen. Föreslå gärna motsvarande modell.

  Svar:

  A

  Kika på denna SP Fönster stabil vridfönster 16x,
  man kan även välja till en fast stående post så det blir att se ut som ett 2-lufts fönster, Detta väljs under tillbehör

  https://www.bygglagret.se/sp-fonster/sp-fonster-stabil-vrid-fonster_1707#width=16;height=05

 • Fjärrstyrda halvrunda fönster

  De öppningsbara halvrunda fönstren finns de även som fjärrstyrda? https:www.bygglagret
  De öppningsbara halvrunda fönstren finns de även som fjärrstyrda? https:www.bygglagret.sehalvrunda-fonsterdala-fonster-halvrunt-oppningsbart-fonst__534

  Svar:

  A

  Nej tyvärr ingen fjärrstyrning på dessa.

 • Runt fönster till innervägg

  Tänkte sätta in ett runt fönster i en innervägg som är 70mm tjock och undrar om man behöver köpa till foder eller ingår detta Fönstret jag tittat på hos er är 790mm och kostar 1336kr https:www.b...
  Tänkte sätta in ett runt fönster i en innervägg som är 70mm tjock och undrar om man behöver köpa till foder eller ingår detta Fönstret jag tittat på hos er är 790mm och kostar 1336kr https:www.bygglagret.sedala-fonsterdala-fonster-dekorfonster-runt-utvandigt__42924#width=08

  Svar:

  A

  Om du ska sätta fönstret i en innervägg så rekommenderar jag detta fönster istället se länk
  https://www.bygglagret.se/dala-fonster/dala-fonster-dekorfonster-runt-invandigt__42982
  Då slipper du bygga smygen själv vilket kan vara krångligt på detta fönster väljer du vilket smygdjup du vill ha.
  Foder ingår inte på något av fönstren utan väljs under tillbehör

 • Pulverlackerad aluminium utsida

  Jag undrar om man köper Traryd optimal med aluminium på utsidan så lovas det 50 års livstid
  Jag undrar om man köper Traryd optimal med aluminium på utsidan så lovas det 50 års livstid. Stämmer det och i såfall behövs de målas om

  Svar:

  A

   Inget jag hört om att man lovar 50 års livstid finns ingen sådan garanti,
  Men dom håller väldigt länge jag har fönster hemma som nu är 13 år och dom ser ut som nya
  Dom är pulverlackerade så det håller väldigt bra med färgen men visst skulle det behövas så kan man även måla på aluminiumen.


 • Volymrabatt VELUX

  Jag undrar om det även går att beställa Velux tillbehör (typ gardiner o solskydd) via er, på samma faktura som fönsterna. Detta för att komma upp en nivå på er rabatt-stege
  Jag undrar om det även går att beställa Velux tillbehör (typ gardiner o solskydd) via er, på samma faktura som fönsterna. Detta för att komma upp en nivå på er rabatt-stege.

  Svar:

  A

  Ja man kan beställa från hela VELUX sortiment från oss.
  Volymrabatten räknas för varje order så det måste beställas samtidigt så det kommer med på samma
  order / faktura för att få högre volymrabatt.

 • Tjocklek på smyg till runt fönster

  Tjockleken på smygen till runt 3-glas fönster vad är den ?
  Tjockleken på smygen till runt 3-glas fönster vad är den ?

  Svar:

  A

  Tjockleken på smygen är 22mm 

 • Foder till dekorfönster

  1, Önskar köpa ett halvmånefönster ni säljer men förstår inte hur man lägger till foder som passar 2, Det finns foder för utsida för 660 kr och för insida på 1200 kronor och då är det två stycke...
  1, Önskar köpa ett halvmånefönster ni säljer men förstår inte hur man lägger till foder som passar 2, Det finns foder för utsida för 660 kr och för insida på 1200 kronor och då är det två stycken?

  Svar:

  A

  1, Välj storlek på fönstret klicka sedan på tillbehöret foder längre ner

  2, Det finns dom som vill ha två invändiga foder för montering i typ innervägg

 • Dekorfönster som blindfönster

  Hej! Kan dessa användas som "blindfönster", dvs endast på fasad utifrån för att uppnå bättre symmetri? https:www.bygglagret
  Hej! Kan dessa användas som "blindfönster", dvs endast på fasad utifrån för att uppnå bättre symmetri? https:www.bygglagret.sedala-fonsterdala-fonster-dekorfonster-trekant-med-sp__42941

  Svar:

  A

  Ja det tycker jag väl skulle funka det beror väl lite på vad som är bakom då glaset är klarglas och man ser det som är bakom.

 • Fönster med bra ljudvärde

  Jag undrar vad ni har för mailadress om man söker efter en större offert på nya fönster? Eftersöker glas med bullerskydd och tjocka glas, har ni tips på det?
  Jag undrar vad ni har för mailadress om man söker efter en större offert på nya fönster? Eftersöker glas med bullerskydd och tjocka glas, har ni tips på det?

  Svar:

  A

  Ja du kan maila på info@bygglagret.se

  Q

  1, Vilka glas rekommenderar du att jag kollar på så länge på hemsidan? Det ska vara tjocka glasrutor,
     laminat/eller med luftspalt emellan för att få bra ljudskydd.


  2, Om man gör en offert hos er, har ni möjlighet att komma ut och titta på lägenheterna för att få uppfattning om vad som behövs? Det är till 21 lägenheter vi söker till. Är det bäst att jag mailar för en offert?

  A

  1, Bäst ljudisolering får du av 2+1 glas se länken nedan men 3-glas funkar också det beror på vilket ljudkrav man har
  https://www.bygglagret.se/sp-fonster/sp-fonster-intakt-inatgaende-3-glas-21-a_43070#cglas=1081

  2, Nej vi åker inte ut vi utför inga montage. men inga problem vi fixar en offert

  Fördelen med 2+1 glas är att man kan ha persienn mellan 2-glas isolerrutan och den kopplade rutan.

  Nackdelen med 2+1 glas kan väl vara att man måste öppna mellan glasen där den eventuella persiennen ska sitta och torka,
  På en 3-glas isoler ruta är det bara torkning på in och utsida.

 • Fönster leverans stå ute

  Har fått leverans av fönster nu
  Har fått leverans av fönster nu. Tål de att stå ute i väntan på byggare? Tänker på fukt och att det är minusgrader

  Svar:

  A

  Är det fönster från SP Fönster eller Traryd Fönster så ja dom kan stå ute några dagar det är klart att det är alltid bra om man kan få dom under tak men det är emballerat för att stå ute några dagar.

 • Kombinations fönster

  Undrar om det finns något typ fast fönster som även har en öppningsbar del överst. Vet det låter lite knasigt men har en pardörr på ovanvåning som egentigen inte fyller annan funktion än att vädra
  Undrar om det finns något typ fast fönster som även har en öppningsbar del överst. Vet det låter lite knasigt men har en pardörr på ovanvåning som egentigen inte fyller annan funktion än att vädra.

  Svar:

  A

  Det går att få kombinationsfönster i samma karm, Du kan få ett fast fönster med öppningsbart fönster ovanpå

  Q

  Finns det så man kan se på hemsidan? behöver 1180x2080

  A

  nej inget man kan se utan man tar priset för ett fast fönster tex 1180x1580 och ett vridfönster 1180x480  om du vill ha indelning 12x21/5

 • Härdat glas som standard

  Fönster som går ner till golv behövs det kompletteras med härdat eller laminatglas för att följa BBR byggregler för personsäkerhetsglas? Om, hur skall man välja?
  Fönster som går ner till golv behövs det kompletteras med härdat eller laminatglas för att följa BBR byggregler för personsäkerhetsglas? Om, hur skall man välja?

  Svar:

  A

  Du kan ringa oss om du känner dig osäker,
  Vissa storlekar ingår det i som standard men då står det i artikel texten
  tex så här Fönster Optimal 880x2080mm fast alu 3-glas härdat in och utsida

  Men vissa ingår det inte i och då står det inget i artikeltexten och då får man lägga till detta under tillbehöret glas

 • Leveranstid på måttanpassning

  Blir det längre leveranstid än 4-6 veckor om man måttanpassar fönster och altandörrar ?
  Blir det längre leveranstid än 4-6 veckor om man måttanpassar fönster och altandörrar ?

  Svar:

  A

  Nej det blir inte längre leveranstid med måttanpassning.

 • Härdat glas eller ej

  Jag är intresserad av det här fönstret: https:www.bygglagret.setraryd-fonstertraryd-fonster-optimal-fast-3-glas-fonst_1669#cmodell=1060;cbekl%C3%A4dnad=1063;width=06;height=21 Men har förstått a...
  Jag är intresserad av det här fönstret: https:www.bygglagret.setraryd-fonstertraryd-fonster-optimal-fast-3-glas-fonst_1669#cmodell=1060;cbekl%C3%A4dnad=1063;width=06;height=21 Men har förstått att det är lagkrav på att insidan har härdat glas. Men lägger jag till det ändras leveranstiden från 2-5 dgr till 4-6 veckor. De görs alltså utan härdat glas ändå?

  Svar:

  A

  Det får säljas utan härdat glas då man aldrig kan veta vilken höjd fönstret ska sitta på det kan sättas i en gavelspets,

  Men detta fönster som du valt har härdat glas in och utsida för det är ett lagerfönster som man valt att lägga det som standard på
  men du ser detta genom att läsa artikeltexten:
  Fönster Optimal 580x2080mm fast alu 3-glas härdat in och utsida

  Väljer du iställer höjd 1980 då ser du att det inte ingår som standard och det är för att vi inte kan veta var det ska monteras,
  Det kan även behövas laminerat glas om fallhöjden överstiger 2 meter.

  Läs mer om bbr reglerna nedan:


 • Delad leverans fönster

  Jag ska lägga en beställning av två fönster. Det ena har leveranstid 2-5 dagar och det andra 4-6 veckor
  Jag ska lägga en beställning av två fönster. Det ena har leveranstid 2-5 dagar och det andra 4-6 veckor. Får jag två leveranser då?

  Svar:

  A

  Om du inte skriver något så körs det ut på en leverans  Vill du ha delad leverans så kostar det en extra frakt.

 • Spaltventil till fast fönster

  Hur ser spaltventilen ut på utsidan på ett fast fönster med aluminiumbeklädnad ? Det gäller optimal eller balans
  Hur ser spaltventilen ut på utsidan på ett fast fönster med aluminiumbeklädnad ? Det gäller optimal eller balans.

  Svar:

  A

  På det fasta fönstret från serien optimal Traryd Fönster eller balans SP Fönster från svenska fönster
  har man nu gjort ett utvik på beklädnaden där luften tas in,
  Detta ger ett mer diskret intryck än som tidigare då man hade ett galler på utsidan.

  Se bild nedan


  SP_Balans_fast_m_spaltventil.jpg • Äkta spröjs på Lingbo fönster

  Tittar på Lingbo altandörren och undrar hur spröjsen ser ut? Är de äkta eller ”fejk”? Alltså är de separata rutor mellan spröjsen? Gäller både för 1+1 och 2+1 glas?
  Tittar på Lingbo altandörren och undrar hur spröjsen ser ut? Är de äkta eller ”fejk”? Alltså är de separata rutor mellan spröjsen? Gäller både för 1+1 och 2+1 glas?

  Svar:

  A

  Lingbo är det äkta kittad spröjs på, glaset i ytterbågen är delad och sedan kittad på gammalt vis.

 • Lossa stora fönster

  Jag håller på och gör en offert med ganska stora fönster storlek 12x24 Kan dessa lossas med bakgavellyft ?
  Jag håller på och gör en offert med ganska stora fönster storlek 12x24 Kan dessa lossas med bakgavellyft ?

  Svar:

  A

  Max storlek för bakgavellyft är 2280mm så om du inte har möjlighet att lossa med traktor eller truck

  Så måste vi lägga till summan för kranlossning på denna.

 • Ventil till fönster

  Om man väljer spaltventil på aluminium fönster hur ser det ut på utsidan då ?
  Om man väljer spaltventil på aluminium fönster hur ser det ut på utsidan då ?

  Svar:

  A

  Nedanstående gäller SP Fönster och Traryd Fönster

  På öppningsbara fönster med alu utsida så tas luften mellan aluminiumen och trät, så där ser man ingen skillnad med eller utan ventil förutom att man inte har en bortslist i springan mellan karm och båge när man har ventil för att få fritt flöde av luften.

  På fasta fönster med alu utsida är det en uppvikning mot glaset se bild nedan


  fast_med_ventil.jpg

 • Handla fönster på bygglagret.se

  Vi har planer på att byta alla våra fönster och dörrar i vårt hus i köping, vi är intresserade av SP fönster
  Vi har planer på att byta alla våra fönster och dörrar i vårt hus i köping, vi är intresserade av SP fönster. Jobbar ni i Köping?

  Svar:

  A

  Vi jobbar bara via vår hemsida eller mail och telefon vi säljer dock på hela Sverige
  Så du är välkommen att handla av oss

  Kika lite på länken nedan så kan du ringa eller maila om du undrar över något

  https://www.bygglagret.se/sp-fonster

 • Spår för fönsterblecket

  Jag är intresserad av ett Traryd Fönster, Optimal 3-glas top turn fönster 380mm x380mm
  Jag är intresserad av ett Traryd Fönster, Optimal 3-glas top turn fönster 380mm x380mm. På bilden ser det ut som det finns spår till fönsterbleck? Stämmer det?

  Svar:

  A

  Ja det stämmer det är ett spår för fönsterblecket

 • SP Fönster Villa

  Önskar ett rätt så billigt fönster till vår carport-lägenhet
  Önskar ett rätt så billigt fönster till vår carport-lägenhet. Vill att det ska vara snarlikt ett befintligt, vilket är 1180x580 mm och högerhängt (sett utifrån), men hittar bara överhängtvrid på detta mått?

  Svar:

  A

  12x6 blir för brett i förhållande till höjden för att ha ett sidohängt Villa så tyvärr det går inte 
  enklast är nog att välja ett vridfönster på denna storlek.

 • Var beställer jag spröjs delar

  Mina fönster är 18 år gamla. Några spröjs har gått sönder
  Mina fönster är 18 år gamla. Några spröjs har gått sönder.Var på er hemsida kan bara pröjs att beställa ?
 • SP Fönster villa i 2-färgsmålning

  Är det möjligt att få utsidan i annan kulör? Alternativt enbart grundmålat utsida jag kollade på 2-glas isoler fönstret Villa från SP Fönster
  Är det möjligt att få utsidan i annan kulör? Alternativt enbart grundmålat utsida jag kollade på 2-glas isoler fönstret Villa från SP Fönster

  Svar:

  A

  Det går att få i egen kulör utsida jag mailar dig pris

 • Trekantsfönster

  Jag kollar på dekorfönster trekant och vill ha denna modell men Jag är också intresserad av tre-glas (trä ute och inne) på denna modell, men kan inte välja några tillbehör (finns inget att klicka på...
  Jag kollar på dekorfönster trekant och vill ha denna modell men Jag är också intresserad av tre-glas (trä ute och inne) på denna modell, men kan inte välja några tillbehör (finns inget att klicka på). Har du prisuppgift på 1490x743, 45 grader?

  Svar:

  A

  För att få pris på ett 3-glas trekantsfönster då måste du välja ett fast fönster i 3-glas och sedan välja denna figur under tillbehöret fria former
  Jag mailar dig pris

 • Lingbo fönster med spröjs

  Om jag beställer ett spfönster (lingbo) kopplat 2luft med mått1280x1380 med fast spröjs spk13 och spk 9 hur vet jag vilket glasmått det blir underöver spröjsen, alltså med andra ord var hamnar spröj...
  Om jag beställer ett spfönster (lingbo) kopplat 2luft med mått1280x1380 med fast spröjs spk13 och spk 9 hur vet jag vilket glasmått det blir underöver spröjsen, alltså med andra ord var hamnar spröjsen i mått mot bågen?

  Svar:

  A

  Om inget sägs så sätts den liggande på 1/3 del men du kan själv bestämma vilken höjd den ska sitta på
  Enklast är då om du anger måttet från ovankant karm till centrum spröjs 


 • Förankringsskruven

  Vi har nu fått upp vårt andra fönster, och allt flyter på. Jag har bara tre frågor som jag hoppas att du kan hjälpa mig med. Det är Traryd Genuin sidohängda fönster som vi arbetar med. Föran...
  Vi har nu fått upp vårt andra fönster, och allt flyter på. Jag har bara tre frågor som jag hoppas att du kan hjälpa mig med. Det är Traryd Genuin sidohängda fönster som vi arbetar med. Förankringskruven enligt nedan. Jag antar att det är viktigt att man har med det momentet och skruvar den genom gångjärnen. Frågorna är: Ska jag helt ska följa bilden nedan och sätta en förankringskruv i varje gångjärn ? Det räcker att sätta i det översta gångjärnet 2. Spelar det någon roll i vilket av de tre hålen på gångjärnet skruven monteras i eller det är bara att välja det hål som man tycker är lämpligast för regeln ? Ta ur en av gångjärnsskruvarna och ersätt med den långa förankringsskruven 3. Går det att justera fönstret efter detta moment eller ska det sitta helt perfekt innan jag skruvar i förankringsskruven ? Ja det går att justera en del ändå Tackar på förhand.

  Svar:

  A
  1. Det räcker att sätta i det översta gångjärnen
  2. Ta ur en av gångjärnsskruvarna och ersätt med den långa förankringsskruven
  3. Ja det går att justera en del ändå
 • Fasta fönster i 2-glas

  Går det att få fria former i 2glas eller någon typ av endera laminerat el härdat? Ska sitta på oglasad uteplats
  Går det att få fria former i 2glas eller någon typ av endera laminerat el härdat? Ska sitta på oglasad uteplats

  Svar:

  A

  SP Fönster och Traryd Fönster har bara 3-glas isoler på sina fasta fönster det blir inte så mycket billigare att gå ner på 2-glas isoler

 • Fönster med mellanglas spröjs

  ska ha ett fönster 180x90 med spröjs mellanglas ser det ut som det är 3 rutor aluminium fast
  ska ha ett fönster 180x90 med spröjs mellanglas ser det ut som det är 3 rutor aluminium fast

  Svar:

  A

  Kika på länken nedan

  https://www.bygglagret.se/traryd-fonster/traryd-fonster-optimal-fast-3-glas-fonst_1669#width=18;height=09

  välj sedan spröjs mellanglas längre ner vid tillbehören
  Du kan även välja fast post lös spröjs och välja fps 02:00 då blir det lite bredare fasta poster som är glasdelande

 • Endast smyg till runt fönster

  Om jag har ett runt fönster hemma kan jag köpa smyg och foder av er ?
  Om jag har ett runt fönster hemma kan jag köpa smyg och foder av er ?

  Svar:

  A

  Ja det går bra men det är ditt ansvar att det passar om vi tar modul 10 som exempel så är våra fönster 980mm i karmyttermått och smygen till dessa fönster är 984mm i ytterkant och 940mm i innermått alltså 22mm tjocka.

  Samma undermått vilket modulmått man än väljer

 • Vikt på fönster

  Vad väger ett 3-lufts 2380x1580 optimal vridfönster ungefär?
  Vad väger ett 3-lufts 2380x1580 optimal vridfönster ungefär?

  Svar:

  A

  Ca 140 kg väger ett sådant fönster i storleken 24x16

 • Smyg till runt fönster

  Jag har ett runt fast fönster med diameter 580mm kan man få en smyg till det som är 130mm djup? Kostnad?
  Jag har ett runt fast fönster med diameter 580mm kan man få en smyg till det som är 130mm djup? Kostnad?

  Svar:

  A

  Du får klicka i fönstret och sedan smygen som du vill ha och sedan skriva i anteckningar i kassan att du endast vill ha smygen och inte fönstret så fixar vi det.

 • Hur funkar ventilen på Genuin Fönster

  Vi har köpt fönster och dörr av er enligt ordernr på ämnesraden. Jag har bara en undran, Vi satt upp första fönstret igår och det blev riktigt bra. Fönstret vi satt upp igår var ett som vi hade b...
  Vi har köpt fönster och dörr av er enligt ordernr på ämnesraden. Jag har bara en undran, Vi satt upp första fönstret igår och det blev riktigt bra. Fönstret vi satt upp igår var ett som vi hade beställt med Ventil högst upp. Hur funkar själva ventilationen då ventilen bara sitter i karmen och när fönstret är stängt så blockeras ju ventilen av fönsterramen. Borde det inte ha funnits ventil också i själva fönsterramen ? eller hur är det tänkt att den ventilationen fungerar ?

  Svar:

  A

  Fräsningen från ventilen går utanför där tätningslisten tätar så den tar luften igenom springan mellan karm och båge

  Så det kommer att funka som det ska.


 • Fönster med obehandlad insida svart utsida

  Går det att få sp fönster Villa 2-glas utåtgående fönster i obehandlad trä inne och målad i svart lasyr på utsidan ?
  Går det att få sp fönster Villa 2-glas utåtgående fönster i obehandlad trä inne och målad i svart lasyr på utsidan ?

  Svar:

  A

  Det borde funka välj svart lasyr under kulör och skriv i antecklningar i kassan att du vill ha obehandlad insida så lägger vi till tillägget för obehandlad insida.

 • U-värde SP Fönster

  Är U värdet på sp fönster för hela fönstret eller bara glaset?
  Är U värdet på sp fönster för hela fönstret eller bara glaset?

  Svar:

  A

  Det är för hela fönstret som det beräknas

 • Proffsguide fönster

  Jag har handlat fönster av er många gånger då jag jobbar med att montera fönster, Har hört att det ska finnas en proffsguide med lite matnyttig information i har ni den ?
  Jag har handlat fönster av er många gånger då jag jobbar med att montera fönster, Har hört att det ska finnas en proffsguide med lite matnyttig information i har ni den ?

  Svar:

  A

  Här kommer länken till proffsguiden från Svenska Fönster som är SP Fönster och Traryd Fönster

  Klicka här 

 • Montera SP Fönster

  Hur monterar jag bäst fönster från SP Fönster ?
  Hur monterar jag bäst fönster från SP Fönster ?

  Svar:

  A

  Här finner du monteringsbeskrivningen som följer med produkterna från SP Fönster.

  Klicka här

 • Pluspaket på SP Fönster balans

  vad innebär "plus" för SP balans fönster
  vad innebär "plus" för SP balans fönster

  Svar:

  A

  I pluspaketet ingår det
  * ett extra energiglas och varmkant
  * Barnspärr på sidohängda produkter
  * Extra limmat glas som höjer inbrottsäkerheten

 • Är det broms på SP Fönster balans altandörr

  Har precis beställt altandörr SP Balans 92113 och ett fast fönster 513
  Har precis beställt altandörr SP Balans 92113 och ett fast fönster 513. Går det att få fönsterbroms på dörren utan att leveranstiden förlängs?

  Svar:

  A

  På SP Fönster balans altandörr så har du broms som standard.

 • Aluminium utsida på fönster

  Jag har kollat på fönstret balans från SP Fönster, Hur ska jag tänka med alubekädnad förlänger det livslängden på fönstret ? https:www.bygglagret
  Jag har kollat på fönstret balans från SP Fönster, Hur ska jag tänka med alubekädnad förlänger det livslängden på fönstret ? https:www.bygglagret.sesp-fonster#cbekl%C3%A4dnad=1063;cbekl%C3%A4dnad=1063;cglas=1078

  Svar:

  A

  Ja absolut aluminiumbeklädnaden förlänger livslängden avsevärt på fönster och altandörrar.

  Jag har pratat med Svenska Fönster som tillverkar både Traryd Fönster och SP Fönster och dom har inte fått vetskap om några problem med tex röta i trät under aluminiumen eller att beslagen som håller aluminiumen släpper och då har dom nu sålt dessa i ca 30 år.


  Varför det fungerar så bra är pga att fönstret är behandlat precis lika under aluminiumen och man sätter aluminiumbeklädnaden
  med en rejäl distans på 6mm vilket är viktigt för att vattendroppar som bildas på insidan av aluminiumen inte når trät då en vattendroppe inte blir större än 4mm innan den släpper.

 • Fönster med ljudruta behövs det ?

  Jag kollar på ett vridfönster från Traryd Fönster eller SP Fönster och funderade på att köpa till ljudruta men hur mycket skillnad gör det ?
  Jag kollar på ett vridfönster från Traryd Fönster eller SP Fönster och funderade på att köpa till ljudruta men hur mycket skillnad gör det ?

  Svar:

  A

  Här nedan kommer lite riktlinjer på ungefär hur det ser ut 

  Gammalt 2-glas kopplat sidohängt fönster har ca Rw 25db i ljudvärde 

  Gammalt 3-glas isolerglas fönster har ca Rw 30db i ljudvärde

  Dagens 3-glas isolerglas vridfönster har med standard glas Rw 35db i ljudvärde

  Och väljer man till ljudpaket så får man ljudvärde på Rw 39db

  Då kan man ta med i beaktande att för varje sänkning man gör med -5db så upplevs det av örat som en halvering av ljudet.

 • Solskyddsglas eller ej

  Om man har mycket glas i fasaden bör man ha solskyddsglas då ?
  Om man har mycket glas i fasaden bör man ha solskyddsglas då ?

  Svar:

  A

  Har man mycket glas i fasaden sp blir det annars vädligt varmt inne i rummet under sommartid så ja jag tycker absolut du ska ha solskyddsglas i dina fönster om du har ett större glasparti,

  Solskyddsglas klart suncool 70/40 minskar värme genomsläppet utifrån med ca 20% 
  Solskyddsglas tonat suncool 50/25 minskar värme genomsläppet utifrån med ytterliggare ca 20% från suncool 70/40

  Så det gör absolut skillnad med att det inte blir lika varmt i rummet på sommaren.


  Solskyddsglasen har dock samma u-värde som standard glasen så det blir ingen skillnad på hur
  glaset släpper ut värme från rummet på vintern.

 • Fönster till innervägg

  Tänkte sätta in fönster inomhus mellan mitt vardagsrum och kök. Det är ca 1800x1400 stort. Det behöver inte vara isolerat eller så men vad kan ni rekommendera? Kan även tänka mig att dela in den i m...
  Tänkte sätta in fönster inomhus mellan mitt vardagsrum och kök. Det är ca 1800x1400 stort. Det behöver inte vara isolerat eller så men vad kan ni rekommendera? Kan även tänka mig att dela in den i mildra mindre fönster bredvid varandra för att det ska vars lättare att hantera. Ska glaset vara härdat?

  Svar:

  A

  Oavsett om du väljer enkelglas eller isolerglas så ska allt glas som understiger 600mm från golv vara härdat eller laminerat glas
  Sedan kan man såklart välja detta ändå men det är så reglerna säger

  Alternativen vi har är

  Enkelglas med möjlighet att välja karmdjup efter innervägg

  https://www.bygglagret.se/modell/dekorfonster-invandigt__42944

   

  Enkelglas som egentligen är tänkt för tex kallvind (här måste du själv göra omfattningen i väggen) karmen är endast 22mm

  https://www.bygglagret.se/modell/dekorfonster-utvandigt__42996

   

  Fast 3-glas isolerglas bra för ljudisolering går att få med utanpåliggande alu spröjs (lösspröjs)

  https://www.bygglagret.se/sp-fonster/sp-fonster-stabil-fast-fonster_1708

 • Spaltventil till SP Fönster Villa

  Om man väljer till en spaltventil på SP villa 2-luft , gör det att fönstren får olika utseende då? dvs livar alla kanter på fönstren ändå? eller kommer två fönster som sitter jämte (ett med och ett ...
  Om man väljer till en spaltventil på SP villa 2-luft , gör det att fönstren får olika utseende då? dvs livar alla kanter på fönstren ändå? eller kommer två fönster som sitter jämte (ett med och ett utan dvs) varandra att ha olika utseende?

  Svar:

  A

  SP Fönster kör nu med den infällda spaltventilen på insidan så den är väldigt dold,
  Visst ser man den på utsidan men inget som stör tycker jag.

   

   Spaltventil.png


 • Överkantshängt fönster

  Jag är intresserad av ett fönster med måtten ca 1200 x 400mm, överhängt
  Jag är intresserad av ett fönster med måtten ca 1200 x 400mm, överhängt. Jag hittar produkter som är intressant hos er, men min fråga är: finns det någon likande som är klartfelbeställt eller liknande?

  Svar:

  A

  Tyvärr just nu har vi inget inne 

 • Optimal vridfönster i egen kulör

  Kan jag få utsidan på Optimal vridfönster levererat med NCS-färgkoden S6020-R90B (blå)?
  Kan jag få utsidan på Optimal vridfönster levererat med NCS-färgkoden S6020-R90B (blå)?

  Svar:

  A

  Det går att få egen kulör på aluminium utsidan men det kostar en ställkostnad i måleriet jag mailar dig priset

 • Runt fönster diameter 10

  Jag ser att ni har ett runt fönster som jag är intresserad av, Dala fönster i 3-glas, modulmått 10, ytbehandling standard vit
  Jag ser att ni har ett runt fönster som jag är intresserad av, Dala fönster i 3-glas, modulmått 10, ytbehandling standard vit. Finns denna i lager eller är det beställningsvara? Står lev 2-5 dgr men det låter nästan för bra för att vara sant ?
 • Härdat glas insida och utsida

  Om man vill ha härdat glas på insidan och utsidan så kan man på eran sida bygglagret
  Om man vill ha härdat glas på insidan och utsidan så kan man på eran sida bygglagret.se antingen välja härdat glas insida och sedan välja härdat glas utsida separat, Annars kan man välja kombinationen härdat glas inv+härdat glas utv men den är dyrare, Hur gör man ?

  Svar:

  A

  Kombinationen härdat glas invändigt och utvändigt är en dyrare lösning från glastillverkaren än att köpa var för sig därför ska du
  välja kombinationen och inte var för sig.

 • Vädringsluckan integrerad

  Kan man få vädringsluckan integrerad hos SP Fönster
  Kan man få vädringsluckan integrerad hos SP Fönster

  Svar:

  A

  Nej vädringsluckan säljs endast som en separat produkt inte som integrerad i samma karm


 • Ingår karmskruv

  Har ni karmskruvar och ingår dessa när man köper fönster
  Har ni karmskruvar och ingår dessa när man köper fönster

  Svar:

  A

  Nej karmskruv ingår inte och det är inget vi säljer , för att det kan vara infästning i olika material , trä , betong , lättklinker mm

  Adjufix hylsan sitter monterad i vissa altandörrsmodeller då fabriken vill att man ska montera dessa med adjufix men skruven måste man fortfarande köpa till då man inte vet vilket material det ska montera i.

 • Impregnering av fönstervirke

  Hur är virket impregnerat på SP Fönster och Traryd Fönster ?
  Hur är virket impregnerat på SP Fönster och Traryd Fönster ?

  Svar:

  A

  Svenska Fönster som är SP Fönster och Traryd Fönster kör idag en vattenburen impregnering som skyddar mot röta mögel och blånad 
  Det är samma aktiva ingredienser som i ett lösningsmedelbaserat impregneringsmedel men mer miljövänligt då man slipper lösningsmedlet som bärare av ingredienserna.

 • Fönster frågor

  Jag bygger en lite större gäststuga och kommer att behöva fönster i höst. Har därför börtjatt att titta på vad som finns. Speciellt har jag tittat på domensionen 10x12 moduler. Några frågor: 1 Hur...
  Jag bygger en lite större gäststuga och kommer att behöva fönster i höst. Har därför börtjatt att titta på vad som finns. Speciellt har jag tittat på domensionen 10x12 moduler. Några frågor: 1 Hur klarar ni fönstrets belastning på gångjärn för 2 och 3 glas. Några andra leverantörer synes ha problem men de kanske har svagare konstruktioner. 2 hur är virket impregnerat och ifall Ni har en aluminiumlist vid ytterruta nederkant så undrar jag hur den tätas mot glaset. Jag har tidigare haft problem med att tätningarna med tuiden krymper och spricker varefter vatten tränger in och ytterbågens underkant börjar ruttna och eventuella fingerskarvar löses upp. 3 hur är insektsnätet beskaffat? Är det en extra monterad båge på egna gångjärn eller är det något som kan flyttas mellan fönster med samma mått och av samma fabrikat.? Vad är själva nätet gjort av för material?

  Svar:

  A

  Här kommer lite svar på dina frågor


  1, 10x12 är inga problem för gångjärnen 


  2,Hur är virket impregnerat?
  Svenska Fönster som är SP Fönster och Traryd Fönster kör idag en vattenburen impregnering som skyddar mot röta mögel och blånad 
  Det är samma aktiva ingredienser som i ett lösningsmedelbaserat impregneringsmedel men mer miljövänligt då man slipper lösningsmedlet som bärare av ingredienserna.
  Du kan titta på tekniska informationen angående tätningslisten och alu listen i glasets nederkant,
  där kan du se hur det ser ut.
  Tekniska informationen ligger inne på varje produkt under fliken produktinformation.


  3, Här kan du se hur insektsnätet ser ut
  https://www.bygglagret.se/diverse/insektsnat-deluxe-fran-sp-fonster-trary__87468

 • Optimal fönster med frostat glas

  Jag kollar på Traryd Fönster optimal aluminium och undrar om ni har 60 60 fönster med frostat glas 2 st öppningsbara och ett fastfönster totalt 3 med pris och leveranstid i så fall
  Jag kollar på Traryd Fönster optimal aluminium och undrar om ni har 60 60 fönster med frostat glas 2 st öppningsbara och ett fastfönster totalt 3 med pris och leveranstid i så fall

  Svar:

  A

  Det är absolut inga problem 6x6 med frostat glas är lagervara som vridfönster det är inte lagervara med frostat glas på fasta fönstret så då blir det ca 5 veckors leveranstid. mailar pris

   

  Kontakt | Köpvillkor | Volymrabatt | Frågor & Svar  | You Tube | Instagram | Facebook

  Bygglagret i Mockfjärd AB | Högsvevägen 100 | 78543 Mockfjärd | Telefon: 0241-79 33 70 | Reg nr 556161-3851 | E-Post: info@bygglagret.se

  Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas. 

  Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Utöver det så följer vi även direktiven från Dataskyddsförordningen (GDPR). Genom att surfa vidare godkänner du detta. Läs mer om GDPR samt cookies.